Nyheter

2013-04-04

Nu har svanarna anlänt i Tysslingen - och rariteterna finns där också

Foto: Rolf Hagström

Segt, segt, har det varit för svangeneralen Helny Olsson & co.  De första svanarna kom den 2 mars till Tysslingen, men sedan har det dröjt. Det är framför allt de kalla nätterna som gjort att isen ligger tjock på Tysslingen och i många andra vattendrag.

Men i tisdags (2 april) släppte det. Plötsligt flög det in 250 nya svanar och nu är det redan över 1000 svanar på plats.

Det här har bland annat uppmärksammats av Sveriges Televisions Tvärsnytt som var på plats och pratade med Helny Olsson. Vill du se inslaget, klicka här.

För den som vill se svandansen är det läge att åka ut till Tysslingen de närmaste dagarna. Det lär bli en kort svanrast i år. Under lördag och söndag finns guider från Närkes Ornitologiska Förening på plats för att hjälpa alla besökare till rätta. Den första mindre sångsvanen anlände också under torsdagen, det lär komma fler rariteter under de närmaste dagarna, missa inte det.

På söndag kan också den som vill stifta bekantskap med en av Norges duktigaste naturfotografer åka till Rånnesta. Klockan 15 visar Kai Jensen sitt program: Norge, mitt Norge. Det är mörkertid och midnattssol, djur och fåglar. Ett kåseri som tar dig med på en fantastisk resa genom ett år i världens vackraste land, Norge.

Klockan 15 börjar bildföredraget och det kostar 100 kronor.