Nyheter

2013-08-27

Ola älskar fågelsträcket på Venakullen

Ola Erlandsson vid Venastugan. Foto: Kjell Johansson
Ola Erlandsson älskar fågelsträcket. Därför står han vid Venastugan så ofta han kan på hösten och räknar fåglar.
- Det är spännande, jag vet aldrig vad som ska komma, och så tycker jag det är intressant också, säger han.

När Ola Erlandsson kom till Örebro 2005 frågade han den dåvarande styrelsen i Närkes Ornitologiska Förening om var det fanns en bra fågellokal om man vill titta på fåglar som sträcker. Han fick tipset att Venakullarna vid Rynningeviken är en bra plats.
- Jag gillar ju att inventera och det här är ett bra komplement, man lär sig väldigt mycket om fåglar, framför allt om läten, berättar han.
Olas idoga intresse för att räkna sträckande fåglar visar sig ofta på rapportsajten Svalan; där ser man att han observerat 30 korsnäbbar,152 grönsiskor, 50 trädpiplärkor, 14 bivråkar och mycket annat som är på väg söderut.
Venakullen är en väldigt bra sträcklokal i Närke på hösten. Alla småfåglar som är på väg söderut vill ogärna flyga över vatten och när de kommer fram till Hjälmaren tar de en båge runt vid Venakullarna.
- I år det väldigt många korsnäbbar och grönsiskor som är på väg söderut tidigt. Gulärlor och ladusvalor sträcker också väldigt tidigt i år. Rent generellt verkar det som att många arter flyttar söderut tidigare och tidigare på året, förklarar Ola.
Han vet inte riktigt vad det beror på, men att fåglarna flyttar söderut tidigare är en trend som delas av många fågelstationer runt om i Sverige.
Ola börjar sträckräknarsäsongen på Ormesta holme, i slutet av juli och början av augusti står han där för att fånga in alla vadare som passerar. I mitten av augusti flyttar han upp till Venakullen för att räkna alla tättingar som passerar. Och så håller han på så länge sträcket varar.
- Jag är faktist en sådan nörd som har tagit semester för att varje morgon stå och räkna fåglar nu i augusti och september, berättar Ola med ett skratt.
Ola Erlandsson har fört noggranna noteringar om alla fåglar som flugit förbi Venakullen genom åren. Men ännu har han inte varit så systematisk att han kan kalla det för vetenskap. Då måste man stå på samma plats och samma tidpunkter år efter år. Och det är inte vetenskapen han är ute efter, det är det lustfyllda han strävar efter.
Vid Venakullen har han ofta haft sällskap av ringmärkarna Leif Sandgren och Lennart Eriksson. Men det är fler och fler fågelskådare som upptäckt hur bra Venakullen är som sträcklokal, dessutom att det är både intressant och lärorikt att lära sig om flyttande fåglar.
- I torsdags var vi faktist sju personer och det är kul för jag gillar det sociala också, säger Ola.
- Visst, man missar en del när man står och pratar. Å andra sidan upptäcker man desto mer ju fler ögon och öron man är.
De kommande två veckorna ska Ola stå vid Venakullen och räkna sträckande fåglar, sedan blir det varje helg.
- Alla är välkomna, det är både kul och lärorikt, säger han.