Nyheter

2013-10-01

Skärpiplärkan gäckade Närkeskådarna på Falsterboresan

Morgonskådning vid Falsterbo med Närkes Orntologiska Förening.
Under helgen har tolv skådare från Närke varit i Falsterbo för att skåda i fåglarnas högborg.
Det blev en jakt efter skärpiplärka på många olika lokaler men denna gång lyckades skådarna i se denna art.
I stället blev det 106 andra fågelarter och några lyckades se en brandkronad kungsfågel.

Närkes Ornitologiska Förening arrangerade sin traditionella skådarresa till Falsterbo i den gångna helgen. Tolv skådare i tre bilar styrde söderut under onsdagen i förra veckan. Första skådarstoppet och övernattningen blev i på Gubbanäsan utanför Varberg i Halland.
Under torsdagen stannade gruppen till vid Getterön, Galtabäcks hamn, Glommen och Morups Tånge. Här inleddes jakten på att få se en skärpiplärka men utan att lyckas.
Efter lunch blev det raka spåret till Ljungen camping i Falsterbo. Sedan blev det tre intensiva skådardagar i Falsterbo med omnjed.
- Det var inte så mycket sträckfåglar som det kan vara vid den här tiden på året, berättar Marianne Johansson som deltog på resan.
- Men vi fick se en hel del ejdrar och vitkindade gäss som var på väg söderut.
Varje kväll var det artgenomgång och trots många försök lyckades man inte få se skärpiplärka denna gång. Men några i gruppen fick se en brandkronad kungsfågel. Och det blev trots allt 106 olika arter under skådarhelgen.

Tolv skådare för Närke deltog på Falsterboresan, sittande från vänster: Gunilla Lagesson, Anita Ahlberg och Viveka Lundmark. Stående från vänster: Marianne Palm, Jonas Blücher, Ingvar Gustavsson, Åke Lorin, Birgitta Ekström, Gunnar Eriksson, Gunilla Persson och Ingvar Lidén. Fotografen som också var med på resan heter Marianne Johansson.