Nyheter

2013-08-06

Spana efter arktiska vadare, glador och storkar

Spana efter tuvsnäppa. Den här bilden på en tuvsnäppa är tagen av Andreas Sandberg i Oset för tio år sedan.
Just nu är det en spännade tid om man vill se arktiska vadare i Närke.
Åskvädren och regnen de närmaste dagarna gör det sannolikt att de sträckande vadarna tvingas ner för att rasta.
- Oset är väldigt bra just nu, och dessutom är Fiskningemaden i Kvismaren en bra lokal om man vill spana efter vadare, berättar Johan Åhlén från Regionala rapportkommittén.

Fågelskådarna går just nu in i en tid där det finns stora chanser att se arktiska vadare i Närke. Det är på väg söderut i stora mängder och sträcker främst under nätterna.
- Men åskväder och regn kan få vadarna att stanna upp och rasta, berättar Johan Åhlén från Regionala rapportkommittén i Närke.
Redan under tisdagen passerade ett par kraftiga åskväder landskapet och på torsdag säger SMHI att ett omfattande regnväder är på väg från söder och ska passera Närke under dagen.
- Passa på att åka ut till de bra lokalerna direkt efter regnet, en del arktiska vadare rastar bara en kort stund, säger Johan.
Det har varit torrt på många fågellokaler, men det finns en del lokaler som passar de rastande vadarna. En sådan fågellokal är Oset där det finns gott om dybankar för vadarna att födosöka på. Fiskingemaden är en annan bra lokal där det finns gott om dybankar, den lokalen är bäst på morgonen på grund av ljusförhållandena.
- Visst vore det kul om det rastade sandlöpare eller roskarl, eller varför inte en tuvsnäppa eller mongolpipare, säger Johan.
Han vill också passa på att puffa för en del andra spännande företeelser just nu.
- Håll utkik på alla fält där man slår vall, de brukar dra till sig, förutom våra vanliga rovfåglar, även röda och bruna glador. Det har kommit mängder med rapporter om observerade glador de här senaste dagarna.
- Dessutom drar de här slåtterfälten till sig storkar, säger Johan.