Nyheter

2013-10-06

Stort intresse för att räkna höstfåglar

Hugo Nicander, Ronnie Lindqvist och Karin Bro Nygårds spanar efter höstfåglar på Per Hög i Rynningeviken i Örebro. Foto: Rolf Hagström

Närmare 100 personer har kommit och hjälpt till att räkna höstfåglar under helgen.

Det är Närkes Ornitologiska Förening som arrangerat höstfågelräkning vid Rynningeviken både lördag och söndag. Under lördagen räknades 51 arter in, under söndagen 57 olika arter.

 

Det här helgen har fågelskådare i hela Europa räknat fåglar i det som kallas för Euro Birdwatch. Vi inom Närkes Ornitologiska Förening har bland annat bidragit genom två gemensamma aktiviteter.
Under lördag förmiddag genomfördes arrangemanget Sitt o Titt på Pers Hög i Rynningeviken. Det var 15 personer som räknade och ungefär lika många som kom förbi och var intresserade.

Totalt räknades 51 olika arter in under lördagen; det var mest bo- och bergfinkar, ringduvor och ängspiplärka. Skådarna observerade också den skräntärna som varit i området under den senaste tiden.

Under söndagen samlades skådarna vid Venastugan. Där fanns också ringmärkarna Leif Sandgren och Lennart Eriksson som hade satt upp fyra nät och visade då och då upp några av dagens fynd.

Den här förmiddagen var det många gäss och änder i rörelse i Rynningeviken. Även småfåglar och trastar sträckte söderut.

Även denna dag visade skräntärnan upp sig och det är en sen observationen på året i Närke. Bara vid ett tillfälle tidigare har en skräntärna observerats senare i landskapet, det var den 10 oktober 1970.

Dagens kanske mest överraskande art var en trädlärka som flög förbi, och så var det många som uppskattade en pilgrimsfalk som hade uppvisning.

Efter hand visade solen upp sig och fler ch fler besökare strömmade till, totalt var det cirka 70 personer som kom förbi, hjälpte till att räkna höstfåglar och prata fåglar. 

Totalt blev det 57 olika arter under söndagen. 

Vill du se hur många arter vi observerat i Närke och Sverige under Euro Birdwatch, klicka här 

 

Euro Birdwatch vid Venastugan. Gunilla Persson, Ronnie Lindqvist, Ulf Jorner, Bengt Jalsborn, Kjell Johansson och Rolf Hagström.