Nyheter

2013-04-30

Tävla fågelskådning på ett annorlunda sätt - häng med på Fågeltornskampen

På lördag den 4 maj arrangeras Fågeltonskampen, och i Närke kommer minst fem torn av delta.

På lördag, den 4 maj, pågår Fågeltornskampen. Det är en lite annorlunda nationell tävling i fågelskådning där ett lag bemannar ett fågeltorn/plattform och räknar så många arter som möjligt, från klockan 05.00 till klockan 13.00.

Det här är tredje året Fågeltornskampen avgörs, torn i både Sverige och Finland deltar. I Närke kommer minst fem torn/platser att bemannas och tävla. Det är Rysjötornet och Öby kulle i Kvismaren, Rosenbergsstugan, Oset, Björka lertag, Kumla och Norra tornet, Tysslingen.

Förra årets lyckades skådarna vid Öby kulle räkna in hela 87 arter, det räckte till en fjärde plats bland alla torn i Sverige.

Det finns flera olika sätt att delta i Fågeltornskampen:

* anmäl ett lag (minst två personer) och bemanna ett torn

* gå med i ett av lagen som redan finns

* kom till tornen och hjälp till att upptäcka fågelarter.

Hör av dig kent.halttunen@tele2.se 070-2161130

Vill du veta hur det gått de två tidigare åren: klicka här 

 

 

Bakgrund

Fågeltornskampen genomförs lördagen den 4 maj. Det är tredje gången som vi i Sverige anordnar detta evenemang. Förra året deltog 50 fågeltorn i Sverige, i Närke var det fem torn som tävlade, och ett torn/plats kom på fjärde plats i Sverige. Det var skådarna vid Öby kulle som lyckades hitta hela 87 arter under dagen.

I Finland har tävlingen pågått i flera år och nu deltar omkring 300 finska fågeltorn från kusten av Finska viken ända upp till Finska lappland. Evenemanget, som kallas "The Battle of the Towers" i Finland, är lika mycket en kul tävling mellan olika lokala fågelföreningar som en stor happening för allmänheten.
För tredje året utmanar vi alltså Finland i en ny Finnkamp. Naturligtvis kommer vi inte att ha en chans när det gäller antalet deltagande fågeltorn eftersom vi är nybörjare, men när det gäller engagemang och sedda fågelarter skall vi ge finländarna en kamp.
Runt om i Sverige kommer lokala föreningar att bemanna fågeltorn för att räkna fåglar och även guida fågelintresserad allmänhet. Fågelintresset växer i Sverige och tilltalar även nya grupper. Numera är det inte bara ”äldre gröna gubbar” och unga killar som skådar fågel. I stället är det kvinnor i olika åldrar som utgör den största gruppen nya fågelskådare.
Förutsättningarna, ”reglerna”, för Fågeltornskampen är enkla. Det gäller att hitta så många fågelarter som möjligt från fågeltornet som skall vara publikt och nåbart för allmänheten. Räkningen genomförs mellan klockan 05.00 och 13.00 lördagen den 4 maj 2013. Resultatet från tornen i Närke kommer under lördag eftermiddag.