Nyheter

2013-03-18

Ugglelyssning i Vretstorp lockade många att höra både sparvuggla och kattuggla

Många kom till uggleexkursionen med samling i Vretstorp. Foto: Mårten Gustavsson

Närkes Ornitologiska Förening fortsätter sin ugglevecka, hela den här veckan. Under söndagskvällen var det dags för ett besök i södvästra delen av landskapet med samling i Vretstorp. Och även denna gång var det många som kom för att lyssna på ugglorna, hela 15 personer deltog.

 

Exkusionsledarna Mårten Gustavsson, Tage Carlson och Pierre Blanksvärd började med en tur till Snavlunda. Där fick man höra en sparvuggla pipa lite kort, och en kattuggla sjunga. En räv blev provocerad av ge upp ett skrik och plötsligt blev deltagarna överrskade när fyra hägrar flög förbi.

Sedan fortsatte exkursionen mot Laxå och Svartå. Där hoppades man få höra pärluggla men det blev tji. Däremot fick man höra en ny kattuggla på långt håll.

 

Under hela den här veckan, 16-24 mars, arrangerar Närkes Ornitologiska Förening kvällar med ugglelyssning. Det kommer bli flera olika exkursioner att välja mellan, du är naturligtvis välkommen att följa med på fler exkursioner. Det kommer att bli ugglelyssning i Vretstorp, Lekeberg, Garphyttan, Askersund, Käglan och Örebrotrakten.


Fortästt att hjälpa till med inventeringen av ugglor. Du som ser och framför allt hör ugglor. Rapportera på Svalan med häckningskriterier. Skriv sång/spel när du rapporterar. Är du osäker på hur man gör: kontakta Ronnie Lindqvist eller Michael Andersson som är ansvariga för Atlasinventeringen.

Läs hela det detaljerade programmet  

 

Kattuggla. Foto: Mårten Gustavsson