Nyheter

2013-11-26

Videsparv roligaste krysset för ekoskådaren Per Karlsson Linderum

Ekoskådningstävlingen rullar vidare och nu har resultatet för den 31 oktober kommit. Nu finns det bara två månader kvar att förbättra sitt resultat innan årets tävling avslutas 31 december.
Per Karlsson Linderum har nått imponerande 200 arter på sin ekoskådningslista. Här kommer en liten berättelse från hans jakt för att se så många arter som möjligt på ett miljömässigt bra sätt.
 
Morgonen den 21 september cyklade jag med förväntan i väg ned till Kvismaren. Jag har bara 20 minuter snabb cykling från hemmet i Sköllersta till Lötenplattformen i Kvismaren. Oftast tar det ju mycket längre tid. Det finns mycket fågel på vägen. Just den hr mogonen inledde jag vid tornet vid Rysjön. Nedanför på lerbankarna hoppade en blåhake runt. Kul start på dagen. I övrigt fanns det både rödspov och spovsnäppa (den sistnämnda ny art för mig på ekoskådningen).
Ett av målen för dagen var att försöka se fjällgässen som kommit till Kvismaren. Jag gjorde en snabb omgruppering till Fågelsjön när jag såg en massa gäss flyga in dit. I ilfart for jag fram på vallen bort mot plattformen. Tyvärr hann alla gässen lyfta och det blev inga fjällgäss denna dagen (och jag har misslyckats hela hösten med dessa).
En kungsfiskare hördes locka i kanalen. Säkerligen samma fågel setts i området en tid. Jag trampade vidare till Lötenplattformen. Där stod Åke Pettersson med flera. Han nämnde lite försynt att han fått en ny Kvismareart under morgonen. Detta lät ju spännande! Jag kunde inte gissa vilken och blev ännu mera överraskad när han avslöjade att det var en videsparv. Platsen var bron vid Hammarmaden. Men det var på morgonen och nu började min skådartid rinna ut (familjen, lunch och Bundesliga-fotboll väntade). Klocka var runt 10. Hur som helst beslöt jag för att chansa på videsparven. Jag ilade till bron och klev iväg längs Hammarsån söderut mot Kånsta. Jag hann inte gå mer än hundra meter innan jag hörde fågeln locka och den flög över mig hastigt ut på fälten. En snabb skymt av lite rostrött var i princip allt jag hann se. Men locklätet var diagnostiskt. Jag larmade ut fågeln och hoppades att fler skulle få se den (vilket Magnus Friberg fick lite senare och många därefter). Nu var det tid att trampa hem. Jag var fruktansvärt nöjd med ytterligare en art på ekolistan och dessutom nytt Närke-X för min del. Några veckor senare blev en snösparv ute vid Bärsta (under ett cykeldrag på snösiska) min tvåhundrade ekoart under året. Men videsparven är kanske den roligaste. Tack för den Åke!

Per Karlsson Linderum


Här är ställningen för de tävlande i ekoskådningstävlingen:
1. Per Karlsson Linderum 200 arter
2. Lennart Eriksson 173
3. Stefan Risberg 169 
4. Bengt Jalsborn 166
5. Tord Larsson 159
6. Bo Ståhl 154
7. Kent Halttunen 148
8. Anders Eng 131
9. Ronnie Lindqvist 126
10. Rune Eriksson 97 

Vill du se den fullständiga listan: klicka här