Nyheter

2013-05-26

Vitvingad tärna upptäckt i Kvismaren

Urusel bild, men i alla fall en slags dokumentation på första vitvingade tärnan i Närke sedan 2004. Fotot taget genom tuben med mobiltelefonen, berättar upptäckaren Linus Jonson

Under söndagen upptäckte Linus Jonson en vitvingad tärna i Kvismaren.

- Det var ju helt osannolikt, och nästan lite overkligt, berättar han.

Det är första fyndet av vitvingad tärna i Närke sedan 2004.

 

Linus Jonson bor i Örebro sedan ett år tillbaka. Han hade sin fågelintresserade pappa på besök i helgen och de tog en tur runt bland fågellokalerna i Närke.

- Det började bra när vi bland annat hörde flodsångare och såg pungmesen i Oset, berättar Linus.

Turen fortsatte till Sköllersta, där lyckades de pricka in sommargyllingen som satt och sjöng. Sedan fortsatte Linus och hans pappa till Lötenplattformen. Han började räkna igenom alla svarttärnor och sa till sin pappa att de borde hålla utkik efter en vitvingad tärna.

- I samma ögonblick såg jag en och jag ropade till. Det var ju osannolikt, jag har aldrig sett en vitvingad tärna men såg direkt att den här skilde sig åt från svarttärnorna, berättar Linus.

Det tog inte lång stund innan den ovanliga tärnan tog höjd och var på väg bort. Linus kände en viss panik och tog ett foto genom tuben med mobiltelefonen. I den vevan kom också Hans Waern till Lötenplattformen och kunde bekräfta fyndet. Sedan larmades fågeln ut så att fler skådare kunde komma för att se rariteten.

Vitvingad tärna har bara noterats fyra gånger tidigare i Närke, enligt rapportsystemet Svalan. Förra gången landskapet gästades av den ovanliga tärnan var 2004 i Tysslingen. Innan dess har den observerats 1996 och 1997 i Rynningeviken, och i Kvismaren 1992.

- Man kan ju säga att de var en synnerligen bra fågeltur med pappa, vi lyckades också se aftonfalken i Åslaholmen lite senare under dagen.

 

Av Kent Halttunen