Nyheter

2014-10-13

Andra fyndet av rödhalsad gås i Närke

Rödhalsad gås siktad i Kvismaren idag. Det var andra fyndet i Närke, 16 år sedan förra fyndet. Dokumantationsbild av Mårten Gustavsson

Under måndagen upptäcktes en rödhalsad gås i Kvismaren.

Upptäckare var Anders Zetterman.

- Klart jag blev lite förvånad av det av en rödhalsad gås, säger han.

 

Det har varit lite klent med rariteter i Närke under sommaren och första delen av hösten. Inte sedan jungfrutranan i början av juni har det varit någon riktig stänkare i landskapet.

Men de senaste dagarna har det slagit till. Först en härfågel inne i Örebro och så en rödhalsad gås i Kvismaren.

- Jag var ute och körde på Västra rakan i Kvismaren redan under söndagen. Jag såg att det var en faslig massa vitkindade gäss och letade en stund efter en prutgås, berättar Anders Zetterman från Asker.

- Sedan träffade jag Staffan Ullström och han frågade om jag inte sett någon rödhalsad gås - men det hade jag ju inte.

Under måndagen, vid lunchtid, stod Anders Zetterman vid Lötentornet och spanade ut över Rysjön. Brevid stod Kjell Johansson.

- Jag tyckte jag såg en udda gås och bad Kjell Johansson att titta också. Gemensamt konstaterade vi att det var en rödhalsad gås, berättar Anders Zetterman.

- Jag borde inte ha blivit så förvånad, jag såg den rödhalsade gåsen förra gången 1998. Men ändå blev jag överraskad och glad över att ha hittat en raritet, berättar han.

Den rödhalsade gåsen larmades ut och det var många under måndagen som fick se gåsen, trots att det flyttade sig flera gånger mellan Rysjön Fornskjnnsåkrarna och Västra rakan.

Fyndet i Kvismaren var det andra i Närke genom tiderna. Förra gången arten såg var i mars 1998, då var det två fåglar som stannade en dag. 

Förra veckan, i onsdags kväll, fick Ola Erlandsson ett mejl från en dam som tyckte hon sett en härfågel vid Tullängsskolans matsal i Örebro .Nästa morgon var skådare på plats och konstaterade att det var en härfågel som fanns i området. Den kom varje kväll och satte sig i ett träd vid ingången till matsalen på Tullängsskolan. På dagtid var den borta, men kom tillbaka flera dagar i rad. Den stannade tre dagar, på lördagen var den senaste observationen.

Den senaste observationen av härfågel i Närke var 2011 i Dimbobaden, om man bortser från den härfågel som hittades död 2013 i närheten av Närkes Kil.

 

Av KH 

 

 

En härfågel observerade vid Tullängsskolan under flera dagar förra veckan. Foto: Rolf Hagström