Nyheter

2014-06-06

Atlasrace med många nya fågelupplevelser i Askersund

Fem lag tävlade i Atlasracet under fredagen. De tävlande var, övre raden från vänster: Billy Lindblom. Bernt Jerlström, Åke Lorin, Ronnie Lindqvist och Kent Halttunen. Nedre raden från vänster: Jonas Blücher, Bengt Jalsborn, Ola Erlandsson och Michael Andersson. Fotografen Rolf Hagström var också med och tävlade i Atlasracet.

Under fredagen genomfördes årets Atlasrace i närheten av Askersund.

Fem lag kom till start, alla såg bra med med fåglar och kvaliteten på Atlasinventeringen ökade rejält i de fem inventerade rutorna.

- Vi hörde vaktel spela direkt på morgonen - kul, sa Billy Lindblom som hade tur att med lottens hjälp få en av sina egna rutor att inventera tillsammans med Åke Lorin.

 

Vädret var bästa tänkbara vid starten vid Shell-macken iu Askersund klockan 06.00. Fem lag kom till start. Ett lag: Bengt Jalsborn och Kent Halttunen, hade med sig cyklar för att också kunna räkna med inventeringen i nationalcykelrallyt.

Lagen fick dra lott om var sin Atlasruta (5x5 kilometer) i närheten av Askersund.

Under sex timmar finkammades sedan rutorna på fåglar. Nytt för i år var att tävlingsledningen premierade att lagen hittade nya arter och man fick extrapoäng om man kunde höja till en säker häckning på en art. 

- Vi hittade strandskata med ungar, det är inte var dag, berättade Ola Erlandsson som bildade lag tillsammans med Michael Andersson.

Billy Lindblom och Åke Lorin körde ihop och observerade bland annat vitkindad gås med 11 ungar.

Bengt Jalsborn och Kent Halttunen körde igenom sin ruta med hjälp av cykel. Det innebar att inte mycket kunde slinka förbi.

- Dages upplevelse var nog ändå när en bivråk blev attackerad första av en tornfalk, sedan la sig en lärkfalk i striden, berättade Bengt Jalsborn.

Ronnie Lindqvist och Bernt Jerlström kamperade ihop. De fick se spelflygande bivråkar.

- Och så en ny årsart i form av törnskata, sa Ronnie.

Rolf Hagström och Jonas Blücher bildade ett lag och fick se fiskgjusebo, och tranpar med unge.

- Så noterade vi att varken pilfink eller gråsparv var rapporterad i rutan.

Resultat:

Ola Erlandsson/Michael Andersson: 65 arter/712 poäng

Billy Lindblom/Åke Lorin: 62 arter/625 poäng

Bengt Jalsborn/Kent Halttunen: 64 arter/622 poäng

Bernt Jerlström/Ronnie Lindqvist: 60 arter/578 poäng

Rolf Hagström/Jonas Blücher: 49 arter/554 poäng

 

av KH 

Bengt Jalsborn och Kent Halttunen cyklade runt när de Atlasinventerade sin ruta söder om Askersund. Hela 64 arter fick de ihop under sex timmar, många med höga häckningskriterier. Foto: Rolf Hagström