Nyheter

2014-06-09

Åttaårig kärrsångare återfunnen i Oset

Nyligen återfanns den här kärrsångaren i Oset som är minst åtta år gammal. Den märktes den 6 juni 2008 som tvååring. Foto: Torbjörn Arvidson

Nu har en mycket gammal kärrsångare återfunnnits i Oset. Det är ringmärkaren Lennart Eriksson som fångat en kärrsångare som märktes första gången 2008 som tvååring. Det innebär att den här individen är minst åtta år – och det är gammalt för att vara kärrsångare.

- Kul med ett sådant återfynd, säger Lennart Eriksson.

 

De första kärrsångarna dök upp i Närke på 1980-talet. Det hade funnits något enstaka fynd tidigare, men nu började de dyka upp lite mer frekvent. Vid den här tiden jobbade Leif Sandgren och Lennart Eriksson med ringmärkning i området. 

-          - Vi började intresserade oss allt mer för kärrsångare i början 1990-talet och då började vi också ringmärka de kärrsångare som dök upp i området runt Rynningeviken och Oset, berättar Lennart.

 

Kärrsångarna ringmärks när de blivit två år, det är då de börjar sjunga och leta revir. Under åren har Leif och Lennart ringmärkt många kärrsångare. Under senare år har kärrsångarna också märkts med färgringar för att det ska vara lättare att läsa av, och sedan 2004 har 175 kärrsångare fått färgade små ringar runt benen.

-         - Kärrsångarna är otroligt trogna sina områden och sina revir. Hör och ser man en kärrsångare sjunga i en buske kan man åka dit nästa år och nästan vara säker på att den är tillbaka, förklarar Lennart Eriksson.

 

Under årens lopp har Lennart och Leif lyckats hitta hela 70 färgmärkta kärrsångare, det är över 40 procent som återfunnits av de som ringmärkts. Dessa 70 kärrsångare har kontrollerats vid 121 olika tillfällen. Nyligen hittade Lennart en individ som ringmärktes i Oset den 6 juni 2008, och eftersom den var minst två år när den märktes innebär det att denna individ är minst åtta år gammal. Den kärrsångaren har kontrollerats och avlästs under alla år sedan dess.

-        -  Det är den äldsta jag har återfunnit. Jag har hört att kärrsångare kan bli kanske 9 och 10 år, men det här är ändå en gammal individ. Kul, säger Lennart Eriksson.

Han har aldrig fått några återrapporter på sina ringmärkta kärrsångare från andra delar av Sverige eller världen. Däremot har han själv varit med och hittat några individer som ringmärkts på andra håll, bland annat i Kvismaren, Habo och Åland.

Nu har märkningen av kärrsångarna i Oset/Rynningeviken blivit som ett gift för Lennart Eriksson. Så här års lägger han ner mycket tid för att hitta alla sjungande kärrsångare i området.

-         - Jag tror det finns 22-23 kärrsångarrevir i området, och jag tror jag har koll på alla, säger han.