Nyheter

2014-03-03

Biologiska museet på Karolinska gymnasieskolan är hotat

Liselott Westerlund, lärare på Karro och undervisar i eng, kemi och naturkunskap. Bild Marianne Johansson

Det unika Biologiska museet på Karolinska gymnasieskolan hotas av nedläggning. Samlingen av djur och lokalen de finns i behöver vård både nu och långsiktigt. Örebro kommun verkar dock vara tveksamma till att bekosta detta.  Byggnaden som museet med samlingarna i finns heter Sibirien, byggdes och stod klart 1864.

 

Arkitekt var Fridolf Wijnblad, samma arkitekt som ritade rådhuset i Örebro. I museisalen har inredningen designats av professor Sven L Lovén.

 

Se ett inslag i Tvärsnytt om biologiska museet 

 

Efter en vattenläcka i museet hotas samlingarna att bli flyttade till Uppsala och då är risken stor att de aldrig kommer tillbaka till Karolinska skolan i Örebro.

Det var gymnasieläraren Liselott Westerlund som upptäckte läckan på tisdagen 25 febr. Då hade hon passerat elementet ett flertal gånger på måndagen men inte upptäckt att det rann vatten från elementet efter norra väggen.
- Isbjörnen stod i vatten upp till smalbenen berättar hon. Det var då hon förstod att det inte stod rätt till. Vatten har runnit in i trossbotten så hela golvet måste rivas upp.
Liselott berättar vidare att hon ofta tar med sina elever till museet vid undervisningen för att visa ex vis hur stor en älg är i verkligheten. Älgtjuren sköts 1907 på S. Hjälmarstranden. Då var älgen nästan utrotad i Sverige och få människor hade sett den ute i naturen.

Samlingarna innehåller en hel del fåglar som är vetenskapligt intressanta som en jungfrutrana från Askers socken, skjuten i maj 1857. En del exotiska fåglar från tidigt 1800-talet skänkta av Naturhistoriska Riksmuseet. Det flesta fåglarna från den svenska naturen är från 1800-talet bl a skräntärnor från Björnen i Gästrikland som stoppades upp 1862. Enligt uppgifter så häckar det skräntärnor där än i dag. En fin praktejder i sällskap med vanliga ejdrar och andra sjöfåglar finns i en av montrarna. Det finns också en stor fågeläggsamling.

På museet fanns även 3 uppstoppade vandringsduvor som Gunnar Brusewitz berättade om i en artikel i SvD 1980. Några veckor efter artikeln publicerat stals de tre duvorna någon dag innan tjuvlarmet skulle installerats i museet. Och vad man tror så såldes de för mycket höga belopp till utländska samlare.

Det är verkligen fina samlingar att spara till eftervärlden så det vore mycket synd om den bara ”försvann”.  Örebro kommun verkar dock vara tveksamma till att bekosta detta.  Därför är det viktigt att Örebro kommun nu får veta att det finns många som ser ett stort värde i att museet och samlingen finns kvar i ursprungligt skick. Nu är det våra politiker som måste fatta beslut om museet ska finnas kvar så det gäller att försöka påverka dem.

 

Av:  Marianne Johansson

Intriör från museet. Bild Marianne Johansson