Nyheter

2014-11-30

Bra skådarår för Pierre Blanksvärd och andra skådare i Närke

Pierre Blanksvärd har fått sett 238 arter i Närke i år, det är näst bästa noteringen genom tiderna.

För Pierre Blanksvärd har det varit ett mycket bra skådarår i Närke. Med en månad kvar har han kryssat hela 238 arter i Närke.

- Det har varit ett fint år, och jag har varit ute mycket i skog och mark. Mest nöjd är jag med de arter jag upptäckt själv, bland annat den svartnäbbade islommen i Hjälmaren, säger han.

Stickan Hallemark har 235 Närkekryss i år, även han slår sitt personliga rekord.

 

Totalt har skådarna observerat olika 254 arter under 2014. Det är den högsta noteringen genom tiderna enligt rapportsystemet Svalan/Artportalen. Under året har det också varit en del ovanliga arter som besökt vårt landskap: orientseglare, jungfrutrana, silkeshäger, prärielöpare, bredstjärtad labb, rödhalsad gås och svartnäbbad islom.

Pierre Blankvärd har varit flitig ute markerna och han har skrapat ihop hela 238 arter i Närke. Det är den näst högsta noteringen någonsin: Ola Strand kryssade 239 arter för sju år sedan.

- Jag är supernöjd, och sedan har man naturligtvis bra hjälp av det lokala nätverket Närkekryss och Svalan, berättar Pierre Blanksvärd.

- Jag ägnar i stort sett all min fritid åt fågelskådning, så det är klart det blivit många timmar ute. Men samtidigt har det varit roligt att komma ut, många fina stunder med fåglarna och naturen.

Pierre är mest nöjd med att ha upptäckt en del av rariteterna, han tänker bland annat på silkeshägern i Vibysjön och den svartnäbbade islommen i Hampetorp.

- Det är en del som jag missat också, det som grämer mig lite är att jag inte fått se en ejder i Närke i år, trots att jag hängde en hel del i Klåvudden vid Vättern under våren, berättar han.

Året är inte slut och ännu har Pierre chansen att få in några kryss till. Än är det inte för sent för ejder, och sedan finns möjligheterna till både berglärka och hökuggla.

- Eller varför inte en stänkare i form av en fjälluggla, säger Pierre.

Stickan Hallemark ligger på andra plats just nu på Närkelistan. Han har 235 kryss i Närke i år, men saknar bland annat stenfalk.

- Jag kanske får några fåglar underkända, jag tänker på att jag och Håkan Carlestam hade både svartnäbbad och vitnäbbad islom vid Klåvudden den 15 maj. Vi får se om de observationerna blir godkända, liksom dammsnäppan i Kvismaren, förklarar han.

Stickan Hallemark har annars ett imponerande facit på Närkelistan de senaste åren. Förra året noterade han 231 kryss i Närke, 2012 blev det 230, och 2011 blev det 218. Samtliga dessa år har Stickan varit på pallen på Närkeligan.

- Jag tävlar mot mig själv, och det är roligt att jag har slagit mitt eget rekord i år. Och jag har bra hjälp av alla som ringer mig när det dyker upp något ovanligt, jag har nämligen inget larm, berättar Stickan.

- Det kanske kan bli något kryss till i år, jag saknar till exempel stenfalk.

 

Av KH  

Så här ser listan över de bästa årsnoteringarna ut i Närke, enligt rapportsystemet Svalan/Artportalen.