Nyheter

2014-11-01

Bra start på NOF:s höstresa till Hönö och Kråkudden

Ingvar Lidén och Bengt Jalsborn vid tidig morgon på Kråkudden.

Närkes Ornitologiska Förenings höstresa till Hönö och Kråkudden började bra. Trots en enveten dimma upptäcktes ändå flera labbar och alkor.

- Kanonkul med bredstjärtad labb, inte bara en utan två. Bra livskryss med andra ord, säger Ingvar Lidén som är en av de sju deltagarna på höstresan.

 

Det är andra året i rad som Närkes Ornitologiska Förening arrangerar en höstresa till Västkusten. Resan är möjlig bland annat för att Hans Waern så generöst upplåter sitt hus på Fotö för övernattning.

För den ena delen av exkursionen började resan på ett utmärkt sätt. Bilen med Hans Waern, Ingvar Lidén, Ingvar Gustavsson och Håkan Carlestam passade på fredagen på att åka vägen över Jönköping för att hänga in en rallhäger på vägen. Det blev tre livskryss; Håkan Carlestam var en av de lyckliga som lyckats se arten i Oset.

På lördag morgon var det tidig morgon i mörkret för att ge sig ut till Kråkudden. Alla som varit där vet hur slipprigt det kan vara att gå på de hala stenarna ut till vindskyddet.

- Jag tycker gott man kan asfaltera gångvägen ut till vindskyddet. Det är alltid ett elände och förenat med stora risker, säger Håkan Carlestam.

Denna lördagsmorgon tog det extra lång tid innan det ljusnade och fåglarna började visa sig. Det var nämligen dimma denna morgon. När det väl började ljusna lossnade det även på fågelfronten. Trots dålig sikt dök det upp även kustlabbar och sillgrisslor.

- Så här dimmigt har det aldrig varit på Kråkudden, och jag har ändå varit här åtskilliga gånger, säger Hans Waern.

Så småningom blev sikten bättre och fåglarna började svepa förbi på ett behagligt skådaravstånd. Plötsligt dök det upp en bredstjärtad labb, och strax efteråt ytterligare en.

- Kul med ett livskryss, sa Ingvar Lidén och fick medhåll av Ingvar Gustavsson.

Hans Börjeson som anslutit från Karlstad konstaterade att det alltid varit svårt att artbestämma labbar.

- Och det blir inte enklare med tiden, säger han.

Håkan Carlestam gjorde en intressant notering. Skärsnäpporna som sprang på de hala klipporna halkade betänkligt.

- De hade väl inte vinterdäcken på, säger han. 

Efter sex timmars intensivt skådande på Kråkudden blev det dags att byta lokal. Vid Torslandaviken blev en svart rödstjärt det mest pulshöjanden.

Med på höstresan till Hönö och Kråkudden är: Hans Waern, Håkan Carlestam, Ingvar Lidén, Hans Börjeson, Ingvar Gustavson, Bengt Jalsborn och Kent Halttunen.

 

Av KH  

Bengt Jalsborn, Ingvar Lidén och Hans Waern vid vindskyddet på Kråkudden.