Nyheter

2014-03-15

Brandkronad kungsfågel siktad i Flyhagen

Tredje fyndet av brandkronad kungsfågel i Närke upptäcktes av Benny Fredriksson under lördagen. Foto: Hasse Molin

Under lördagen upptäckte Benny Fredriksson en brandkronad kungsfågel på sin tomt Flyhagen i Sånnaboda.

Det är det tredje fyndet i Närke.

- Skapligt tomtkryss, säger upptäckaren Benny Fredriksson. 

 

Klockan 08.05 kom det första larmet om att en brandkronad kungsfågel siktats hemma hos Benny Fredriksson som bor i Kilsbergskanten. Benny är känd för att ha en stor matning hemma på tomten och det brukar varje år locka till sig mängder med fågelskådare som bland annat vill se gråspett.

- Jag satt som vanligt och spanade ut och såg en del kungsfåglar. Men så upptäckte jag den brandkronade och det var kul, berättar Benny.

Han tog en extra titt i både kikaren och fågelboken för att bli alldeles säker på sin sak innan den larmades ut.

- Det här var ju extra kul eftersom jag upptäckte Sveriges första brandkronade kungsfågel. Det var den 2 maj 1959 på Ottenby, berättar Benny Fredriksson.

Han jobbade som stationschef på Ottenby och lyckades att få den rara arten i näten. Lite senare samma dag fångades och ringmärktes för övrigt Sveriges första alpjärnsparv på Ottenby under ledning av Benny,

I år har det varit magert med rariteter hos Benny i Flyhagen, Sånnaboda. Desto roligare när det brandkronade kungsfågeln dök upp bakom huset. Den kom fram fint i en sälg och i solljuset var det inga problem att fy syn på fågeln.

Under hela förmiddagen har det åkt fågelskådare för att pricka in den brandkronade kungsfågeln. Det är nämligen enligt rapportsystemet Artportalen/Svalan blott det tredje fyndet i Närke. Första fyndet var 1993, det andra fyndet var 2005. Både dessa upptäcktes under maj månad.

Här kan du se en video från platsen gjord av Per Linderum Karlsson.

Foto: Hasse Molin