Nyheter

2014-06-04

Cykla, skåda och hjälp till att rädda ortolansparven

Den 6 juni inleds Nationalcykelrallyt. Det är ett nytt initiativ från Pär Lydmark som i vintras ordnade Skådarhjälpen i samband med Musikhjälpen. Precis som då gäller det nu att skåda fåglar för en god sak. Den här gången går pengarna till SOF BirdLife Sveriges projekt för att rädda den minskande populationen av ortolansparvar i landet.

  

Upplägget för Nationalcykelrallyt går ut på att du räknar alla fåglar du ser mellan 6 och 12 juni utan andra fordon än en cykel. Rapportera dem sedan i Artportalen och välj syftet ”Skådarhjäpen”. Då är du dels med och tävlar mot andra fågelskådare på individnivå, men du hjälper också ditt rapportområde (för det mesta samma sak som län) i en nationell tävling mot andra rapportområden.

 

Alla som deltar i Skådarhjälpen betalar efter tävlingens slut in en krona per art man sett under tävlingsveckan till BirdLife Sveriges plusgirokonto (19 94 99-5) och märker inbetalningen med Skådarhjälpen. Vill man får man förstås skänka mer pengar än en krona per art, eller ragga upp någon sponsor som skänker till exempel 10 kronor per art man ser. Alla idéer och utmaningar som ger pengar till ortolansparven är välkomna! 

 

Det finns många anledningar till att bara cykelskådning är tillåtet under tävlingen. Vi vill få fler att upptäcka denna fantastiska form av skådning – helt överlägsen bilskådning när det gäller att upptäcka fåglar. För alla fåglar sitter inte precis på en känd lokal ... Dessutom är det bra för miljön! Och hälsan.

 

Närke vann landskapstävlingen under Skådarhjälpen/Musikhjälpen i vintras. Ut, cykla och skåda!