Nyheter

2014-09-29

Det är något visst att resa med NOF till Falsterbo

Vid Falsterbo fyr när det sträckte nästan 200.000 berg/och bofinkar. Fr v Åke Lorin, Anders Eriksson, Åsa Bengtsson, Gunilla Persson och Leif Haldorsson.
Det är inte bara fåglarna och fågelskådningen utan gemenskapen som betyder lika mycket! Skämt och roliga kommentarer duggar tätt. Alla hjälps åt när något går snett och ingen behöver känna sig utanför.

Vi har verkligen varit uppe före tuppen, för tuppen i fyrträdgården började inte gala förens vi passerade där. Och då var det fortfarande tidig morgon, mycket mörkt och bara någon skådare före oss. Inget regn på hela tiden, bara på nerresan, men vinden har varit mycket kraftig och så vi har försökt att läa bakom varenda liten buske och växt efter vägen ner till nabben.
 
Det är inte lätt att hålla ihop bilarna med rödljus och andra trafikhinder. Exempelvis när vi skulle besöka Foteviken blev det två varv i Höllvikens rondell innan vi fick kontakt igen. Eller när den första bilen körde höger ut efter Ljungen i morgonmörkret och blev vilse i Skanör. Det blev många roliga kommentarer och ingen var sur för det. Allt kan hända och det gjorde det.  

Vi fick många bra observationer bland annat brandkronad kungsfågel, både ute i det fria och en handhållen ringmärkt. Flyttåget på söndagen med rekordet 188.900 berg-/bofinkar under en dag var helt fantastiskt. Det flög fåglar hela tiden, över och bredvid oss, ja nästa under också. Det var grönfinkar, hämplingar, blåmesar, starar och andra småfåglar, utöver finkarna.  Sparvhökar och tornfalkar jagade över Nabben hela tiden och fick säkert sitt lystmäte flera gånger om. 

Börringesjön och Näsbyholm levererade som vanligt! Glador, ormvråkar, börringevråkar, fjällvråkar, havsörnar och kungsörnar cirkulerade runt, tornfalkar och sparvhökar jagade över markerna. Och fasaner i massor vid Näsbyholm.

Allt det roliga har ett slut så efter en sista skådning vid Nabben vände vi tillbaka för att städa ur stugorna. Rapporterna från västkusten visade på att vi kunde få se havsfåglar efter kusten så vi bestämde att åka upp den vägen. Vi gjorde ett stopp vid Kattvik vid Kattegatt för att spana och där såg vi havssulor, flera stycken.  Vi fick även tips om en ägretthäger vid Trönninge ängar utanför Halmstad så det fick bli vårt sista stopp för skådning. Den stod helt nära och majestätiskt vid vattenkanten. Det blev en fantastisk obs efter en fantastisk resa!

Stort tack till alla som var med och ett särskilt stort tack till Ronnie Lindqvist som stod ut med oss! 

/Marianne
Campingstugan nr 1 vid Ljungens camping. Ronnie Lindqvist och Britt-Louise Korslid har precis städad klart.