Nyheter

2014-05-02

Fem lag anmälda i Närke till årets Fågeltornskamp

Från Fågeltornskampen 2013 i Norra tornet, Tysslingen.

Hittills har fem lag anmält sig till årets lättsamma form av tävling Fågeltornskampen. Fågeltorn i Oset, Kvismaren, Tysslingen, Vibysjön och Björka lertag bemannas på lördag mellan klockan 5 och 13. Det handlar om att se så många arter som möjligt. För två år sedan var ett av tornen i Närke i Sverigetopp, kan det bli likadant i år?

 

Fågeltornskampen genomförs lördagen den 3 maj. Det är fjärde gången som vi i Sverige anordnar detta evenemang. Förra året deltog cirka 60 fågeltorn i Sverige, i Närke var det fem torn som tävlade.

 

I år ställer fem torn i Närke upp i tävlingen, som pågår mellan klockan 5 och 13:

 

Rosenbergsstugan, Oset: Åsa Bengtsson, Rolf Hagström, Ronnie Lindqvist, Gun Isacsson.

 

Rysjötornet, Kvismaren: Per Karlsson Linderum, Pelle Barkengren + ungdomsgruppen inom NOF

 

Norra tornet, Tysslingen: Helny Olsson, Kent Halttunen

 

Björka lertag, Kumla: Hans Waern, Jonas Engzell

 

Vibysjön/Välakärret: Tage Carlsson, Björn Ander, Anders Eriksson, Britt-Louise Korslid, Jan Korslid och Nils-Erik Ström.

 

Tävlingen är en lättsam form av fågelskådning, det gäller att hitta så många arter som möjligt. De tävlande lagen får ta hjälp av de som besöker tornen. Och alla är hjärtligt välkomna att se hur man tävlar i fågelskådning eller så kan man komma och hjälpa till att upptäcka fler arter.

 

I Finland har tävlingen pågått i flera år och nu deltar omkring 300 finska fågeltorn från kusten av Finska viken ända upp till Finska lappland. Evenemanget, som kallas "The Battle of the Towers" i Finland, är lika mycket en kul tävling mellan olika lokala fågelföreningar som en stor happening för allmänheten.
För fjärde året utmanar vi alltså Finland i en ny Finnkamp. Naturligtvis kommer vi inte att ha en chans när det gäller antalet deltagande fågeltorn eftersom vi är nybörjare, men när det gäller engagemang och sedda fågelarter skall vi ge finländarna en kamp.

Runt om i Sverige kommer lokala föreningar att bemanna fågeltorn för att räkna fåglar och även guida fågelintresserad allmänhet. Fågelintresset växer i Sverige och tilltalar även nya grupper. Numera är det inte bara ”äldre gröna gubbar” och unga killar som skådar fågel. I stället är det kvinnor i olika åldrar som utgör den största gruppen nya fågelskådare.

Förutsättningarna, ”reglerna”, för Fågeltornskampen är enkla. Det gäller att hitta så många fågelarter som möjligt från fågeltornet som skall vara publikt och nåbart för allmänheten. Räkningen genomförs mellan klockan 05.00 och 13.00 lördagen den 3 maj 2014.

 

Resultatet kommer att redovisas här på hemsidan.