Nyheter

2014-02-02

Fler människor än fåglar i Garphyttans nationalpark

Vägval vid nedre parkeringen. Ronnie Lindqvist visar vägen. Bild: Marianne Johansson

Som vanligt var uppslutningen stor vid p-platsen när Närkes Ornitologiska Förening:s traditionsenliga exkursion till parken ägde rum idag, söndag 2 februari. Det var 26 förväntansfulla fågel- och naturintresserade personer som mötte upp där. Vi blev indelade i två grupper med Ronnie Lindqvist som guide för en grupp och Tord Larsson för den andra gruppen.

 

Vill du se en film från dagens exkursion: klicka här 

 

Dimman låg tät över grantopparna och temperaturen låg på +1,5 när vi drog iväg in i parken för att leta efter den tretåiga hackspetten som varit synlig på lördagen. Vid nedre parkeringen gjorde vi stopp och Ronnie berättade att efter cirka tvåhundra besök i parken hade han bara sett nötkråka där en gång . Så han hade inte stora förhoppningar att vi skulle få se eller höra den. Och så rätt han fick, ingen nötkråka och ingen tretåig heller. Här gick vi skilda vägar. Tords grupp, där jag gick med vek av till höger och gick i obanad terräng, en svagt upptrampad stig i snön för att spana efter den tretåiga. Ronnies grupp fortsatt upp efter vägen som inte var plogad heller utan det var att försöka hålla sig i de hjulspår som fanns.
 
Vi som gick med Tords grupp fick det verkligen blött om öronen, det droppade från träden och föll stora sjok av snö ner över oss. Men skam den som ger sig! Vi stannade ungefär var 25:e m för att lyssna, ibland tyckte någon att den hörde något men då hörde inte vi andra något. Vi såg och hörde nötväckor tjattra och några större hackspettar som hackade hördes. Sen hörde vi ringsignalen från Per Linderums mobil, helt tydligt alla, då var det tallbitar vid nedre parkeringen. Vi hade precis kommit uppför den hala och blöta backen så det var bara att halka nerför igen och snabba ryck till nedre p-platsen. De första hann höra eller se de 5 tallbitarna men vi som halkade sist missade obsen. Även den andra gruppen hade fått rapporten om tallbitarna så halva den gruppen fick kryssa dem.

 

Dagens stora händelse var grillningen vid p-platsen. Holger Eriksson hade med spade och skottade fram grillplatsen och hade även tänt brasan tills vi andra kom tillbaka. Tänk vad gott det är med svartbränd grillkorv och röklukten som alltid ryker där man sitter, spelar ingen roll på vilken sida man är, så är det bara!

När det var dags för sammanräkningen av dagens obsar fick vi ihop 11 st. Det var bland annat tallbit, gärdsmyg, tofsmes, större hackspett, nötväcka, talgoxe och kungsfågel.

Ett par obsar till efter vägen blev det för en del. Helny Olssons gråspett i Arvaby kryssades och strömstaren vid Garphyttan. Kattugglan satt precis som förra året i skorstenen vid gården vid vägkorsningen till Lannafors, så den blev kryss också.

Detta är en exkursion man bara inte får missa, så skönt att röra på sig i mycket vacker natur och med trevliga kamrater. Så stort tack till våra duktiga guider som lotsade oss igenom dagen och bjöd på sig själva. Exkursionen avslutades vid 12.00-tiden.

 

Av: Marianne Johansson

Delar av grillgänget! Bild Marianne Johansson