Nyheter

2014-03-22

Flera nya chanser att lyssna på ugglor

Ingen har väl undgått att det blåst väldigt mycket den senaste veckan. Det har inneburit att flera av uggleexkursionerna blivit inställda.

Men nu finns det flera nya chanser att lyssna på ugglor. Det blir exkursioner söndag, måndag och tisdag.

 

Närkes Ornitologiska Förening har arrangerat en hel vecka med ugglelyssningar i olika delar av landskapet. Men flera av dessa har blivit inställda på grund av hård blåst.

Nu blir det nya chanser till ugglelyssning, se under aktiviteter eller längst ner i den här artikeln. 

I torsdag genomförde dock Michael Andersson en uggleexkursion i sydöstra delen av landskapet. Så här skriver han om exkursionen:

"Vi utgick från macken i Kävesta kl. 17.00. Ett första stopp gjordes vid f.d. Glottra skola där jag berättade om våra ugglearter och hur de lever och låter. Vi såg fyra korpar och ett gäng dovhjortar. Kajorna hörde s från sina boträd, grova aspar strax intill. Vi gick en promenad längs banvallen på jakt efter sparvuggla utan resultat. Endast koltrastar och överflygande sångsvanar sågs. 


Vi fortsatte söderut och tog av mot Haddebo. Vi gjorde ett par stopp längs vägen och vid Stora Örberga varnade koltrastarna som tokiga. 

Strax hördes en sparvuggla vissla. Klockan var nu 18.30. Alla var glada att ha fått höra sparvuggla och kvällen var räddad. 


Vid Haddebo stannade vi och gick en promenad. Jag berättade att forsärla trivs i forsmiljöer som där. Jag hade hoppats på en kattuggla här, men det blev bara en morkulla, som bara ett par av oss hörde. Ett par gräsänder skrattade åt oss från ån. Vi fortsatte mot Närkesberg och gjorde några stopp eftervägen. På ett ställe hörde Pelle en kattuggla på långt håll. Det hade nu börjat blåsa en hel del. Vi fortsatte till Kopparberg och gick en kort promenad fram till reservatsskylten, men det var för blåsigt. Vi åkte tillbaka mot Haddebohållet och gjorde en sväng upp till Orrmossen i from förhoppning om att få höra pärlugglorna, men det var för blåsigt även där, så då avslutade vi expeditionen. Vi hörde några tranor på håll och såg en skogshare och en grävling. 

Alla tyckte det var trevligt och var glada att ha fått höra sparvugglan. Vi var sex stycken, två från Kumla, en från Kävesta, en från Menigasker, en från Örebro och en från Garphyttan. Deltagarna uttryckte uppskattning över att NOF ordnar sådana här utflykter som man kan följa med på, utan att vara expert."

 

De närmaste dagarna blir det nya chanser för att lyssna på ugglor:

Söndag den 23 mars. Ugglelysning i Kilbergen. OBS! Ta med stövlar eller grova skor, det kan bli lite blött. Samling Konsum, Garphyttan kl 18. Ledare: Stefan Risberg 070-6048817 

Söndag 23 mars. Vretstorp. Det blir en tur till N Torpa (Sjösjön)-Stavkärrstorp-Hovetorp (Laxsjöarna)- och sedan någon grusväg tillbaka till Vretstorp. Samling vid Viibykrog i Vretstorp klockan 18. Ledare: Billy Lindblom 076-201 64 37

Måndag den 24 mars. Ugglor i Lekebergs-trakten. Vi gör ett nytt försök. Samling vid OK-macken i Fjugesta kl 17:30 Ledare Kent Halttunen 070-216 11 30 

Tisdag 25 mars. Vi gör ett nytt försök. Ugglelyssning i trakten av Askersund. Samling klockan 18:00 parkeringen vid Landskyrkan (mitt emot Shell-macken) i Askersund. Ledare: Nils-Erik Ström 076-363 24 61