Nyheter

2014-06-28

Gör ett sista ryck för Atlasinventeringen

Nu går Atlasinventeringen i Närke in i slutspurten, så missa inte att rapportera fåglar med häckningskriterier, uppmanar Ola Erlandsson från Atlasgruppen.

Atlasinventeringen i Närke går in på sin slutspurt, Det här är sista året och nu är det också en slutspurt för att få till ett bra resultat. Det här gäller inte bara de som ansvarar för rutorna, alla skådare kan hjälpa till.

Alltså, fortsätt rapportera med häckningskriterier.

Så här skriver Ola Erlandsson från Atlasgruppen i ett upprop:

 

 

Bästa atlasinventerare (och alla andra skådare i landskapet)!

 

Att vi är mitt uppe i vår sista säsong av atlasinventeringen i Närke har ni säkert hört både en och tio gånger i olika sammanhang. Men det tål att upprepas många gånger till!

Hur vill vi att resultatet av Närkes andra atlasinventering ska bli? Halvdant och med kartor som inte går att jämföra med tidigare inventering åren 1974-1984? Eller vill vi tvärtom att den ska ge ett representativt resultat och en korrekt hint om hur utbredningen förändrats för Närkes fågelarter de senaste decennierna?

 

Självklart är det sista alternativet det enda riktiga alternativet. Men då måste vi ALLA lägga i en högre växel, och det NU!

Att själva sångperioden är över för i år har nog alla märkt, men det betyder inte att fåglarnas häckningssäsong är över. 

TVÄRTOM! Var man än sätter ner rumpan i vår närkingska natur behöver man inte vänta länge innan flygga ungar (kriterium 13) eller vuxna fåglar med föda i näbben (kriterium 16) dyker upp. Det trevliga i kråksången är alltså att vi inte behöver leta kriterium. Kriterierna letar upp oss - bara vi ger oss ut och ger det hela en ärlig chans!

 

Rapporteringssystemet Svalan borde i nuläget drälla av inrapporterade häckningskriterium av det högre slaget. Men så är inte fallet.

Jag skulle därför vilja uppmana SAMTLIGA atlasinventerare att den kommande månaden ta tag i sina bokade rutor. Resten av juni och under hela juli är markerna fulla av nyligen flygga ungar, och går man lite utanför stigarna stöter man lätt på bon också.

 

Kan vi alla tumma på att vi spottar i nävarna och kör så det ryker? Det innebär inte att man är ute varje dag eller massor av timmar varje gång. Gör det när du hinner med och där du för stunden vistas. Tjusningen med atlasinventering är ju att man inventera när som helst och var som helst. Men se till ATT det blir gjort, och se till att alla resultat blir inrapporterade på Svalan. 

 

Go for it!! :)

 

Sommarhälsningar,

Ola Erlandsson

Atlasgruppen