Nyheter

2014-02-05

Gör som Bengt Jalsborn - cykla och skåda!

Bengt Jalsborn gillar att cykla och fågelskåda. Därför passar ekoskådningstävlingen honom som handen i handsken. I januari har det blivit 46 arter för Bengt på ekoistan. Foto: Kent Halttunen

Nu är det dags att lämna in resultat för inledningen av årets ekoskådning. På hemsidan finns en särskild blankett att fylla i. En som gillar att ekoskåda är Bengt Jalsborn. Här kommer hans berättelse om hur hans ekoskådning under januari har sett ut.

 

Jag gillar att röra på mig, promenera och cykla. Att sedan samtidigt få skåda fåglar gör det hela ännu bättre. Därför kom förra årets ekoskådningstävling som en gåva. Det blev 168 arter förra året som jag observerat på ett miljömässigt bra sätt.

I år ska det inte bli sämre, därför drog jag igång ekoskådningen redan till Artracet den 4 januari.  Jag och Kent Halttunen bildade laget med det fyndiga namnet CO2 och inför racet funderade vi på olika rutter men fastnade för att starta vid Vattenverket i Örebro.

 

Var vädret kanon förra året, började detta racet med regn och dis. Klockan 08.00 började vår cykeltur vid Vattenverket. När det började ljusna något tog vi oss till Krogstugan för  kryssa rödhaken som varit där ett bra tag, dessutom hängde vi in fasan, trädkrypare, nötväcka, gärdsmyg, koltrast och några andra vanliga arter. En tur till Fallen visade sig inte ge någonting.  Tillbaka till cyklarna upptäcktes en stenknäck och så kom nötkråkan vid Vattenverket flygande och satte sig i en kraftledningsstolpe. Det börjar bra det här!

 

Vi cyklade genom Nastaområdet  som gav steglits, grönfink, björktrast och tamduva. Skulle kattugglan vid Lugnets Ip vara kvar? Jodå, den fanns där, skönt.

Nästa stopp vid Sörbyvallen gav gråtrut, kaja och kråka. Vid Universitet lyste bändelkorsnäbben med sin frånvaro. Efter Erik Rosenbergs väg hoppade en gråsparv plötsligt fram.

Oset nästa! Vid Södra Näsbyängen var snatteranden kvar och dessutom grågås och gräsand. Matningen vid Rosenbergstugan gav en domherre, hona.  Ormestaholme,  se där, två av Närkes bästa fågelskådare dessutom med tubkikare, snabbt hängdes havsörn och sångsvan in. Tack för hjälpen med de arterna Johan Åhlén och Lennart Eriksson. På väg tillbaka hoppade stjärtmesarna fram vid Rosenbergstugan.

En hungrig duvhök jagade kajor över Reningsverket. Caféhörnan gav ingenting i år.

 

Rynningeviken nästa, snösparvarna kommer flygande direkt när vi kom fram, en varfågel blev bonusart, och i viken rastade knipa, vigg och storskrakar. 

Ett tips om gråsiskor visade sig vara helt rätt, ett hundratal rastade 10 meter framför oss vid Venastugan.

Nu vi saknar nötskrika, på väg från Venastugan pekar Kent plötsligt i luften där kommer den, snacka om flyt.

Enligt vår plan skulle vi avsluta racet vid Universitetet  innan det mörknade, så tillbaka genom Oset dyker  en sparvhök upp, inte illa. En del andra lag hade samma tanke men bändelkorsnäbben förblev okryssad.

Vi i lag CO2 lyckades kryssa 43 arter, det är vi jättenöjda med.

 

Efter Artracet  kom både kyla och snö och då är det inte lika trevligt att cykla. Men jag fick ett  tips av Jan Tranderyd  om svartmes och tofsmes i Varbergaskogen. Eftersom jag bor på väster i Örebro gjorde jag en promenad dit och båda fanns där.

Promenaden fortsatte mot Karlslund med tanke på strömstare, men den gäckade mig hela tiden. Samtal från Stickan Hallemark:  kungsfiskare i Svartån ner mot Hästhagen, ingen tur den här gången.

Tog bussen tillbaka mot stan, ett pling på Lineband visade en bändelkorsnäbb vid  Västra  Nobelgatan 4, raka vägen dit. Ingen bändel.  Det blev en lång promenad denna dag.

Bändelkorsnäbben upptäcktes senare vid Tegnérgatan så det var lätt att få med den på Ekolistan.

Totalt har det blivit 46 arter på ekolistan i januari – det är inte så illa. Dessutom har jag fått massor av motion och frisk luft.  Hoppas det är fler som vill hänga på och kryssa på ekolistan.

Bengt Jalsborn

 

Vill du också delta eller är du nyfiken på reglerna? Eller vill du komma åt blanketten för ekoskådning: klicka här