Nyheter

2014-02-27

Guidning vid Tysslingen startar i helgen

Till helgen startar Närkes Ornitologiska Förening guidningar vid svanrasten i Rånnesta, Tysslingen. Varje lördag och söndag förmiddag kommer guider att hjälpa dig att hitta både vanliga och ovanliga fåglar.

Tusen rastande sångsvanar har nu landat på Rånnestamaden i norra delen av Tysslingen. Fler är på ingång.

Nu till helgen startar också Närkes Ornitologiska Förening att guida vid Rånnesta. Lördag och söndag förmiddag kommer guider att hjälpa intresserade att hitta både vanliga och ovanliga frågor.

 

Det har varit en rekordtidig svanrast i år. Bara vid ett tillfälle tidigare, sedan räkningarna startade 1997, har det funnit över 1.000 sångsvanar i slutet av februari vid Tysslingen.

Enligt prognosmakarna kommer det milda vädret att hålla i sig; det innebär att det kommer att flyga in ännu fler sångsvanar under de närmaste dagarna.

Varje morgon räknas de rastande sångsvanarnas vid Rånnestamaden under ledning av Helny Olsson. Hon börjar räkna redan vid kl 06.30 och den pågår så länge som det flyger in nya svanar under förmiddagen.

Under torsdagen (27 februari) räknade Helny Olsson in 991 sångsvanar. 

På lördag och söndag (1 och 2 mars) kommer det att finnas guider från Närkes Ornitologiska Förening på plats för att hjälpa intresserade att titta på sångsvanarna. Bland de tusen sångsvanarna finns också en rad andra arter, kanske går det att få syn på den sällsynta mindre sångsvanen.

Guidningarna pågår mellan klockan 9 och 13.

Välkomna till Rånnesta!

Guidningarna vid Tysslingen kommer att fortsätta varje lördag och söndag under mars månad.