Nyheter

2014-10-21

Håkan prickade in bredstjärtad labb två dagar i rad i Närke

Håkan Carlestam lyckades med bedriften att se bredstjärtad labb två dagar i rad i Närke.

I Närke finns bara ett tiotal observationer av bredstjärtad labb.

Men Håkan Carlestam lyckades pricka in observationer på den ovanliga fågeln två dagar i rad i Oset.

- Tja, visst är jag glad, och det var mina första bredstjärtade labbar i Närke någonsin, säger han.

 

Det har varit ett bra år för den som vill se bredstjärtad labb. Både längs kusterna och i inlandet har det kanske varit ett rekordår när det gäller observationer på arten. Redan den 7 oktober i år varslades om en invasion av bredstjärtade labbar,läs mer på denna länk. 

Redan i våras här i Närke, den 16 maj, var det ett helt gäng skådare (Hans Waern, Kent Larsson, Nils- Erik Ström, Peter Gustafson och Pierre Blanksvärd) som fick se fem bredstjärtade labbar vid Klåvudden.

Och i lördags, den 18 oktober, upptäckte Anders Jacobsson en bredstjärtad labb vid Dimbobaden som sakta drog sig inåt Hjälmaren. Det fick många skådare att ge sig ut för att om möjligt upptäcka fågeln.

På söndag morgon stod Lennart Eriksson vid Ormesta holme under morgontimmarna. Strax före kl 11 gav han upp. Då fanns Bernt Bergström på plats tillsammans med Håkan Carlestam. Fem minuter över 11 dök tre bredstjärtade labbar upp på behagligt skådaravstånd.

- Jag nästan uppfattade att de lekte sig fram i luften, sedan tvekade de en liten stund, gjorde en cirkel och försvann bakom Urholmen, berättar Håkan Carlestam.

Håkan larmade ut fåglarna och försökte förgäves få tag på Lennart Eriksson.

- Det är klart jag blev lite upphetsad, det var mina första obsar i Närke av arten och det var på bra avstånd också, berättar Håkan.

Nästa dag, måndag den 20 oktober, tog Håkan en ny tur till Ormesta holme strax före lunch. Även denna morgon hade Lennart Eriksson med flera stått flera timmar utan napp på labbar.

Klockan 12.05, efter bara en lite stunds skådande upptäckte Håkan Carlestam ännu en bredstjärtad labb. Denna gång flög den lågt och ganska långt bort, men han hade tur när den passerade en grå stor sten: då gick det att artbestämma fågeln definitivt.

- Det är inte klokt egentligen. Bredstjärtad labb i Närke två dagar i rad - snacka om flyt, säger han.

Tittar man på statistiken i Artportalen/Svalan finns det ett tiotal observationer av bredstjärtad labb i Närke genom åren, det rör sig både om observationer på våren och obsar på hösten.

Innan årets observationer får man gå tillbaka till 2009 för ett hitta den senaste noteringen. Det finns ytterligare observationer 2007, 2005, 1999, 1997, 1996 och 1991.

- Det är ju ett bra år för bredstjärtad labb på många platser i landet. Det är inte för sent än, ut och leta, säger Håkan Carlestam.

 

Av KH