Nyheter

2014-04-19

Häng med du också i Fågeltornskampen

Häng med på Fågeltornskampen lördagen den 3 maj. Här en bild från förre året i Rysjötornet i Kvismaren.

Nu är det dags att anmäla ett lag  eller bara delta i Fågeltornskampen.

Lördagen den 3 maj ska det skådas fågel från många olika platser i både Sverige och Finland.

Skådare i Närke har varit duktiga de tre år som Fågeltornskampen pågått.

 

Fågeltornskampen genomförs lördagen den 3 maj. Det är fjärde gången som vi i Sverige anordnar detta evenemang. Förra året deltog cirka 50 fågeltorn i Sverige, i Närke var det fem torn som tävlade.

I Finland har tävlingen pågått i flera år och nu deltar omkring 300 finska fågeltorn från kusten av Finska viken ända upp till Finska lappland. Evenemanget, som kallas "The Battle of the Towers" i Finland, är lika mycket en kul tävling mellan olika lokala fågelföreningar som en stor happening för allmänheten.
För fjärde året utmanar vi alltså Finland i en ny Finnkamp. Naturligtvis kommer vi inte att ha en chans när det gäller antalet deltagande fågeltorn eftersom vi är nybörjare, men när det gäller engagemang och sedda fågelarter skall vi ge finländarna en kamp.
Runt om i Sverige kommer lokala föreningar att bemanna fågeltorn för att räkna fåglar och även guida fågelintresserad allmänhet. Fågelintresset växer i Sverige och tilltalar även nya grupper. Numera är det inte bara ”äldre gröna gubbar” och unga killar som skådar fågel. I stället är det kvinnor i olika åldrar som utgör den största gruppen nya fågelskådare.
Förutsättningarna, ”reglerna”, för Fågeltornskampen är enkla. Det gäller att hitta så många fågelarter som möjligt från fågeltornet som skall vara publikt och nåbart för allmänheten. Räkningen genomförs mellan klockan 05.00 och 13.00 lördagen den 3 maj 2014.

Samla ihop ett gäng och delta du också, eller hör av dig till någon i styrelsen om du vill vara med i ett lag.