Nyheter

2014-08-25

Häng med på höstens alla spännande aktiviteter

I höst blir det många intressanta exkursioner, resor och möten. Häng med du också. Här en bild från förra årets Euro BirdWatch, en helg när skådare från hela Europa räknar flyttfåglar. Foto: Rolf Hagström

Nu drar höstens alla aktiviteter igång inom Närkes Ornitologiska Förening.

Det blir spännande exkursioner, fler skådarresor och intressanta inomhusmöten.

Första exkursionen är redan nu på söndag (den 31 augusti) - vadare i Oset.

 

För fågelskådare och fågelintresserade är hösten en spännande årstid. Nu ska många fåglar från norr flytta söderut och med sig har de sina ungar. Det finns alltså som flest fågelindivider just nu.

Inom Närkes Ornitologiska Förening har vi planerat många intressanta exkursioner, resor och möten i höst:

Söndag 31 augusti. Vadarexkursion i Oset. Örebro kommun har sänkt vattennivån på Ormestaängarna i dagarna och nu vimlar det av vadare som en enkla att skåda. Alla är välkomna, både nybörjare och mer erfarna skådare.

Söndag den 7 september. Boglundsängen på norr i Örebro brukar alltid bjuda på spännande fågelskådning - vi riktar in oss på vadare denna exkursion.

Lördag 13 september. Räva-hänget. Den här gången låter vi fåglarna komma till oss vid Rävgången i Rynningeviken. Vi spanar efter fåglar, samtidigt som vi på olika sätt gör lite propaganda för fågelskådning.

Torsdag 18 september. Höstens första inomhusmöte i Vasakyrkan. Hans Ryttman berättar om göktytan, och Magnus Friberg berättar om hur man ringmärkt småfläckig sumphöna i Kvismaren.

Falsterboresan. Denna resa 24-28 september är mycket populär och dessvärre redan fullbokad.

Euro BirdWatch. Lördag och söndag, 4-5 oktober, spanar fågelskådare i hela Europa efter flyttande fåglar. Det gör vi också i Rynningeviken och vid Venastugan.

Ölandsresa. Den 9-12 oktober åker vi till Öland för att spana. Det finns några platser kvar och vi välkomnar alla till denna spännande resa.

Torsdag 16 oktober. I slutet av maj åkte åtta fågelskådare för föreningen till Estland. Det resulterade i hela 185 arter där vi bland annat fick se mellanspett och vitryggig hackspett.  Om denna spännande resa i vårt östliga grannland berättar vi i ord och bild på inomhusmötet i Vasakyrkan.

Söndag 19 oktober. Tillsammans med östernärkingarna vandrar vi ut till Yxnäsa udde vid Hjälmarens södra kant och spanare efter salskrakar och andra intressanta sjöfåglar.

Hönöresa. De 31 oktober - 2 november åker vi till Hönö där det väntar intressant havsfågelskådning. Blåsigt och kallt, men förhoppningsvis en hel del spännande möten med havsfåglar.

Söndag 2 november. Exkursion längs södra Hjälmarkanten. På hösten kan det dyka upp en hel del långväga gäster som rastar i Hjälmaren - vi får se vad som dyker upp denna gång.

Torsdag 20 november. Den för många välkände Ingemar Lind kommer och berättar om den nordiska vildmarken vid inomhusmötet i Vasakyrkan.

 

Mer information om hösten aktiviteter hittar här på hemsidan under fliken aktiviteter. Hjärtligt välkommen att delta du också. 

 

Av KH