Nyheter

2014-11-02

Havsörnens kamp mot hägern var dagens höjdpunkt längs södra Hjälmarkanten

Under den fina höstexkursionen längs södra Hjälmarkanten besökte deltagarna bland annat Skomakarholmen. Från vänster i bild: Hugo Nicander, Gun Isacson, Camilla Nicander, Kerstin Signal och Holger Eriksson.

Närkes Ornitologiska Förening genomförde under söndagen den en härligt höstexkursion till södra Hjälmarkanten. Det här börjar bli lite av en tradition och som vanligt var vädret bättre än väntat. Ösregn och åska natten innan hade oroat men på morgonen stod termometern på 12 grader och genom novemberdiset kunde man ana en vacker morgon.

 

Vi var sex personer som samlades vid Österplan för samåkning mot Hjälmarens vikar och hamnar. Första stoppet blev Vikhamn, den lilla nedgångna småbåtshamnen mellan Göksholm och Engelbrektsholmen.

 

Det första vi såg när vi kom ut till strandkanten var en gråhäger i luften, tätt följd av en vuxen havsörn. De här två fåglarna bråkade en lång stund uppe i luften och örnen gjorde utfall efter utfall mot hägern. Vår teori blev att hägern lyckats fånga en skaplig fisk som örnen försökte röva från den. Gråhägern, som i vanliga fall flyger mycket makligt på rak kurs, visade i det här fallet upp en helt annan sida. Skickliga dykningar och rollar för att undgå örnen på ett sätt som imponerade. Dessutom bevisade havsörnen att den är en skicklig jägare och inte alls någon klump i luften. Vad vi kunde se fick hägern behålla sin föda.

En större flock storskrakar jagade i samlad flock ut mot Björkön och fyra salskrakar gjorde dem sällskap. För övrigt var det skäggdoppingarna som dominerade ute på vattnet. En flock med stjärtmes gladde på vägen tillbaka till bilarna.

 

Nästa stopp var Skomakarholmen strax innan Katrinelund. Här brukar det vara många salskrakar men i år fanns inte en enda. Däremot simmade tre honfärgade sjöorrar i viken och Hugo fick med dem sitt andra livskryss idag. Skomakarholmen är ett trevligt ställe att skåda på, inte minst för de många rastborden som knappt varit använda sen i somras. Matsäcken smakade som vanligt bra, inget går upp mot en fika ute i det fria.

 

Ett reportageteam från Nerikes Allehanda hade frågat om de fick vara med idag och vi sammanstrålade vid Segersjö. Vi som skådade passade på att leta efter kungsfiskaren i Kvismare kanal men utan framgång.

 

Nästa lokal på programmet var Läppe småbåtshamn. Här fanns mycket fåglar, en stor flock vigg, knipor, storskrakar, ett tiotal gråhägrar, måsar av tre olika arter, skäggdoppingar och storskarv.

 

Helt utan att vi noterat det tidigare hade molnen skingrats och solen lös lite blekt från en blå himmel. Temperaturen hade krupit upp till 15 grader och livet var skönt den här morgonen också.

 

Sista stället vi besökte var Dimbobaden. Ganska fågeltomt men några korsnäbbar av obestämd art flög över och de vanliga fågelarterna låg lite här och där på Hjälmaren. Tydligen hade stormvindarna tidigare i höst gått hårt åt många av de gamla träden. Men av alla gnagmärken att döma passade det bävrarna bra.

På vägen hem noterade vi att sidensvansarna kommit och att nötskrikorna var ovanligt talrika. 32 arter fåglar såg vi och alla gladde oss lika mycket.

 

Text & foto:

Ronnie Lindqvist 

 

 

 

Vid Vikhamn fick NOF-exkursionen en lektion i hur det går till när en havsörn försöker stjäla ett byta från en gråhäger. Från vänster: Hugo Nicander, Camilla Nicander, Gun Isacson, Holger Eriksson och Kerstin Signal.