Nyheter

2014-02-15

Hjälp inventerarna, leta efter korsnäbbar, korpar och tamduvor

Hjälp Ola Erlandsson och alla andra inventerare! Leta redan nu efter korsnäbbar, korpar och tamduvor som häckar. Foto: Kjell Johansson.
I år ska den omfattande Atlasinventeringen i Närke avslutas. Över 50 inventerare är igång och lägger ner rätt mycket energi för att hitta häckande arter i landskapet.
Men det räcker inte, redan nu kan du göra insats.
Ola Erlandsson från Atlasgruppen ger dig lite goda råd vad du kan titta efter redan så här års.   
 
Så här skriver Ola:
Det är lätt att tro att man har full koll på aktiviteten ute i naturen, och när man ska titta efter vilka arter. Ändå går de flesta av oss bet på viktiga arter varje år. Mycket kommer emellan, tiden går för fort, vädret kan förhindra. Och vips är det höst och man inser att man än en gång missat de där korsnäbbarna, korparna, orr- och tjäderspelen eller kanske tiden då lommarna varit som mest synliga med de växande ungarna. Det är där inventeringskalendern kommer in som ett lika viktigt som bra hjälpmedel - en regelbunden påminnelse om vad det är du ska leta efter just för tillfället.
  
Inventeringskalendern kommer att uppdateras åtminstone en gång per månad under senvintern och därefter oftare i takt med att häckningsaktiviteten ökar under våren.
Tycker du att jag har missat någon art i en uppdatering? Maila mig då på woodlandguy@hotmail.com så ser jag till att arten förs in i kalendern.  
 
Det här är en hjälp för alla som är ute och skådar i markerna. Hjälp inventerarna och notera häckningskriterierna när du rapporterar på Artportalen/Svalan.
 
Här kommer Ola goda råd för februari:
• FAMILJEN KORSNÄBBAR – Korsnäbbarna är nyckfulla arter vars häckning styrs av tillgången på gran- och tallfrön. De är därför kapabla till att häcka året runt. Den huvudsakliga häckningssäsongen startar emellertid nu i februari, och det är läge att ge er ut i barrskogarna och leta upp sjungande hannar (kriterium 3 spel/sång och 5 permanent revir), samt par i lämplig häckbiotop (kriterium 4).
Efter invasionsflyttningen i höstas är det i nuläget relativt tomt på mindre korsnäbb i skogarna. Läget kan emellertid förändras snabbt och variera mellan olika lokaler, så håll utkik. Det verkar finnas något fler större korsnäbbar, så lägg fokus på skogar med tallinslag.

• TAMDUVA – Tamduvan är den kanske enklaste arten att atlasinventera i februari. Det behövs en enda mild dag i februari för att parning (kriterium 6) och bobygge (kriterium 10) ska sätta igång bland bebyggelse. 

• KORP – Oavsett hur sträng eller mild vintern är, verkar korparna gå efter en strikt kalender när de häckar. Senare delen av februari startar spelet (kriterium 3 och 5) och parning (kriterium 6) på allvar. Bobygget (kriterium 10) väntar de oftast med till mars, men milda vintrar kan det så smått starta redan i slutet av februari. Det spektakulära flyktspelet mellan de två makarna är det lättaste att hålla utkik efter just nu. 
 
Du hittar mer information under fliken Atlasinventeringen