Nyheter

2014-02-07

I 48 år har Tord och Lennart räknat gräsänder i Örebro

I 48 år har Lennart Wiklund och Tord Larsson räknat änder längs Svartån i Örebro. Foto: Lahall

Varje vinter går Tord Larsson och Lennart Wiklund ut och räknar gräsänder längs Svartån.
Det har de gjort sedan 1967.
  - Vi började en gång, och så har vi bara fortsatt, berättar Tord Larsson.
Antalet gräsänder var länge konstant, men så blev det en ökning i början av 2000-talet, nu har ändrena minskat igen.

Som ung kom örebroaren Tord Larsson i kontakt med andra fågelskådare runt om i landet. Han fick höra talas om den internationella midvinterräkningen av sjöfåglar. Tord tog kontakt med Lunds universitet och började göra sin del av inventeringen. Han räknade änder, främst gräsänder, längs Svartån med biflöden.
Ganska snart anslöt sig Lennart Wiklund, och när Tord Larsson flyttade till Göteborg 1979, fick Lennart Wiklund ta över ansvaret för inventeringen. Elva år senare var Tord tillbaka till hemstaden och då blev det gemensam räkning igen.
  - Vi har det ganska trevligt men det kan vara jäkligt kallt och eländigt väder ookså, berättar Tord.
Inventeringen går till på samma sätt varje vinter. De börjar vid hängbron i Örnsro och kammar av Svartån ut mot Oset.
  - Det bästa är att vara ute tidigt, innan folk börjar mata, för då börjar änderna flyga omkring och det är svårt att räkna, berättar han.
Under många år var det runt 700 gräsänder i det inventerade området. Men så började antalet öka och i mitten av 2000-talet var antalet uppe i cirka 2 500 gräsänder. De senaste åren har det dock minskat igen. Vid årets inventering observerades 1 500 gräsänder. 
  - Jag vet inte riktigt varför. Kanske har det med den matning Örebro kommun genomför. De senaste åren har man dragit ner på andmatningen på grund av problem med råttor. Det kan vara en anledning, förklarar Tord Larsson.
 Varken Tord eller Lennart har några planer på att sluta inventera. De har gjort det till ett stadigt återkommande evenemang som båda ser fram emot.
Vill du läsa mer om inventeringen, klicka här