Nyheter

2014-06-11

Jungfrutrana på Restamossen - i år är det hett i Kvismaren

Under onsdagen upptäcktes en jungfrutrana i Kvismaren av Magnus "Humlan" Persson. Det är det tredje fyndet i Närke och det trettonde i landet. Foto: Per Wedholm

När Magnus "Humlan" Persson och Magnus Friberg stod vid Restamossen i Kvismaren och eftersökte en stäpphök sa Humlan Persson.

- Du borde titta på den här tranan!

Magnus Friberg tittade och såg direkt att det handlade om en jungfrutrana. Det är det tredje fyndet i Närke och det trettonde i Sverige.

 

Det är inte länge sedan många skådare vallfärdade till Kvismaren för att titta på orientseglaren. Under onsdagen var det dags igen. Leif Sildén hade observerat en stäpphök på Bärsta åkrar. Magnus "Humlan" Persson och Magnus Friberg åkte till platsen för att om möjligt se stäpphöken.

I stället upptäckte Humlan Persson en trana på Restamossen som såg lite annorlunda ut.

- Du borde kolla på den här tranan, sa Humlan Persson till Magnus Friberg.

- Och jag såg direkt att det handlade om en udda trana, en jungfrutrana, berättar han.

Den unika tranan larmades ut och snart var det fullt pådrag vid Restamossen/Bärsta åkrar. Tranan sågs fint på håll under goda ljusförhållanden.

- Det är ju lite märkligt eftersom det här är det tredje fyndet av jungfrutrana i Närke, och samtliga gånger har det varit i de här trakterna, förklarar Magnus Friberg.

Faktum är att Sveriges första trana upptäcktes i Asker 1857. Den finns för övrigt uppstoppad på biologiska museet på Karolinska skolan i Örebro. Det andra fyndet i Närke var också i Kvismaren 1992.

Det finns tretton fynd av jungfrutrana i Sverige, det senaste godkända fyndet var i Orsa, Dalarna i maj 2009.

 

av KH 

 

Magnus Friberg artbestämde jungfrutranan i Kvismaren, men det var Magnus "Humlan" Persson som upptäckte fyndet.