Nyheter

2014-09-05

Kanariefågeln i Arvaby har hittat hem

Den vilsna kanariefågeln i Arvaby har hittat hem igen. Den hade flugit från Garphyttan till Arvaby där Helny bor.

I början av veckan skrev vi om att Helny Olsson i Arvaby oväntat upptäckte en kanariefågel som satt och åt på hennes veranda.

Helny undrade var fågeln kom ifrån eftersom den var ringmärkt och skickade ut förfrågningar på många olika sätt.

Till slut fick hon napp, den gula kanariefågel hör hemma i Garphyttan.

 

Det var i måndag som Helny Olsson i Avarby vid Kilsbergskanten gjorde en lite udda upptäckt på sin veranda. Där satt en gul kanariefågel och ville inte sticka därifrån.

Helny tog fram lite mat och fågeln ivrigt pickade i sig. Med lite hjälp lyckade hon mata in kanariefågeln i en bur och där såg hon att kanariefågeln var ringmärkt, en svart ring med bokstäver och siffror i silver.

Sedan började en jakt på att få reda på vem som kunde vara ägare till fågeln.

- Jag ringde till ringmärkningscentralen och till djuraffärer, men ingen hade något besked, berättar Helny.

- Sedan kom Sveriges Radio Örebro hit och gjorde ett inslag, men det blev inte heller något napp. Jo, en affärsinnehavare i Örebro hörde av sig och var i alla fall villig att ta hand om fågeln eftersom han redan hade ett antal fåglar hos sig i affären. 

Men det var någon som hade hört på radion om den vilsna kanariefågeln. En dagisfröken i Garphyttan visste att en av barnen på förskolan hade kanariefåglar hemma och la en lapp i den lilles väska. När barnet kom hem läste föräldrarna och blev överlyckliga.

- Jag fick ett samtal från en mycket lycklig man som saknat sin älskade fågel, den hörde hemma i Garphyttan. Jag åkte dit med fågeln och det var skönt att den fick komma hem igen, berättar Helny Olsson. 

 

Av KH 

 

Helny Olsson, som är ansvarig för svanräkningen vid Tysslingen under våren, var glad att kanariefågeln kom till rätta.