Nyheter

2014-01-15

Kent-Ove tar oss med till Ugandas fantastiska fågelliv

Naturfotograf Kent-Ove Hvass tar oss med till Uganda.
Idag, torsdag, kommer naturfotografen Kent-Ove Hvass och berättar om en resa som han gjorde til Uganda 2010.
- Uganda har allt: regnskog, savann och Victoriasjön. Det var en fantatisk resa och jag hoppas kunna ta med besökarna till denna unika miljö, berättar han.
Bildföredraget börjar kl 19 i Vasakyrkan i Örebro och det är fri entré.

Kent-Ove Hvass från Västergötland berättar att han nog skulle kunna leva på sitt fotograferande, men än så länge har han sitt lärarjobb som en stadig bas i tillvaron. Men fåglar och natur är ett stort intresse och när han får chansen åker han gärna iväg på en spännande resa.
År 2010 blev han speciellt inbjuden att åka till Uganda. Det blev en fem veckor lång resa med massor av upplevelser.
- Ugande är väldigt artrikt, man har noterat över 1.000 olika fågelarter. Jag fick se 522, det är rätt skapligt säger han.
Efter resan har Kent-Ove satt ihop ett bildföredrag där han tar oss med till de olika miljöerna i Uganda: regnskogen, savannen och den fantastiska Victoriasjön. Men det är inte bara fåglarna och djuren i naturen som fascinerat Kent-Ove, det är också det sätt som man i Uganda byggt upp ekoturismen.
- Det finns över 5.000 universitetsutbildade guider i Uganda, sådana som hjälper oss att närma oss gorillorna på djurens egna villkor. Och det har varit bra eftersom antalet gorillor blir fler samtidigt som människor får chansen att titta på dessa speciella djur, berättar han.
- Uganda drar in över 2 miljarder kronor varje år på ekoturism. Här har vi massor att lära oss hur vi ska och kan ta hand om människor som vill besöka vår natur.
Det är Närkes Ornitologiska Förening som arrangerar bildföredraget med Kent-Ove Hvass. Det börjar kl 19 i Vasakyrkan (torsdag den 16 januari). Föredraget tar cirka två timmar inklusive fikapaus. Det är fri entré. Alla hjärtligt välkomna!

Vill du veta mer om träskonäbben, missa inte bildföredraget torsdag kväll. Foto: Kent-Ove Hvass.