Nyheter

2014-05-02

Kylslaget men fågelrikt på 1 maj i Oset

Olle Liljedahl guidar i Oset på 1 maj. På gamla tippen lyssnar exkursionsdeltagarna på en svarthätta som sjunger med sin klara stämma. Foto: Rolf Hagström.

Oset klockan 7 torsdag morgon. Två plusgrader och en kall vind från norr. Kunnige guiden Olle Liljedahl kommer på sin cykel till samlingsplatsen vid reningsverket och upptäcker att 24 personer samlats för att gå med på den mångåriga traditionen med en fågelguidning i Oset på 1 maj.


Kylan under natten, med någon minusgrad, hade dämpat fåglarna sång.
- Det borde vara full fart nu, sa Olle.


Uppe på gamla tippen kom i alla fall några lövsångare igång, och en järnsparv satte sig på bra skådaravstånd och sjöng ut för full hals. Det kändes genast lite bättre för de som bestämt sig för att hänga med på promenaden runt de naturnära reservatet.
Längs Svartån kom de svartvita flugnapparna igång och Olle härmade deras sång så att alla blev förtjusta. En större hackspett, som även den såg frusen ut i sin ruggiga päls, hackade ivrigt ovanför våra huvuden.

Istället för att gå rakt ut på udden vek vi av mot Caféhörnan för att få lite lä bakom skogen, och där visade en flock gulärlor upp sig i solen som började värma lite grann i alla fall.
- Den som hittar en gråsparv får en guldpeng, sa Olle Liljedahl och berättade att arten nästa försvunnit helt från Oset. Pilfinkarna har tagit över.


Det blev ett nytt stopp vid Ungdomshyllan. Där kunde vi bland annat spana in brunand, rödbena, mindre strandpipare, vitkindad gås och kricka.
Exkursionen fortsatte till Gubbhyllan för ett nytt stopp och lite fika. Det hade trots allt blivit över 50 arter i den snåla nordanvinden. Efter fikat var det fritt fram att avsluta, men några tappra fortsatte i snålblåsetn över Tvärvägen mot Rosenbergsstugan. Där hittade vi bland annat gråhakedopping, svarthakedopping, årta och brushane.


Ett kort stopp vid stugan och plötsligt en för säsongen ovanlig sång i skogen norr om Rosenbergsstugan. Jo visst, det var absolut en trädgårdssångare som pladdrade ut sin sång. Olle var förvånad liksom vi övriga, men vi lyssnade en lång stund på den sjungande trädgårdssångaren.


Ut på Ormesta holme: skäggdopping, storskarv, och massor av svalor som flög långt över Hemfjärdens vatten. De flesta var ladusvalor, men vi hittade också några hussvalor.


En rask promenad tillbaka in mot tornet och till läsidan vid Caféhörnan. En trädkrypare fick avsluta dagens exkursion. Och de tio tappra som hängde med hela rundan fick ihop hela 68 arter denna blåsiga och kylslagna 1:a maj.

 

Av KH

Hela 24 personer trotsade snålblåsten på 1 maj. Och de fick bra betalt: hela 68 arter olbserverades under promenaden i Oset. Foto: Rolf Hagström.