Nyheter

2014-03-09

Lyckad guidning i Tysslinge i helgen

Guiden Kent Halttunen hjälper en ung besökare att titta i en tubkikare vid Tysslingen. Foto: Rolf Hagström

I helgen har det varit full fart på både svanar och besökare vid svandansen i Rånnesta, Tysslingen.

Närkes Ornitologiska Förening har varit på plats både för att räkna sångsvanarna och för att hjälpa intresserade att hitta både vanliga och ovanliga fåglar.

-  Att det finns guider och räknare på plats är oerhört uppskattat, det får vi ofta höra här uppe i fiket, berättar Hans Bergenarp som är ordförande i Stiftelsen Rånnesta.

 

De första svanarna kom redan den 17 februari, och sedan dess har det varit en stadig ökning av antalet rastande sångsvanar i norra delen av Tysslingen. Under torsdag och fredag när de slog om till sydvästliga vindar innebar det också att svanarna kom inflygande till Tysslingen. I fredags noterades årets bästa siffra: 2438 sångsvanar.

- I lördags morse var det många som bestämde sig för att flyga vidare, jag tror det var närmare 1.000 svanar som lyfte och drog åt nordost, förklarar Helny Olsson som är huvudansvarig för svanräkningen vid Tysslingen.

Under lördagen fick räknarna ihop dagssiffran 1.646 svanar vid själva rastplatsen. Men många svanar hade valt att stanna kvar ute i sjön för att äta och vila. Över 600 räknades in bara i området mellan norra och södra Tyssingen.

Under söndagen fortsatta det klara vädret med friska sydvästvindar. Det innebar att fler svanar kom inflygande samtidigt som många av ”sjösvanarna” hade tagit sig upp till matplatsen vid Rånnesta. Under söndagen noterades 2.708 ratande sångsvanar. Under en kort tid, cirka 15 minuter, fanns en mindre sångsvan på Rånnestamaden.

Både under den här helgen och förra helgen har Närkes Ornitologiska Förening funnits på plats med flera guider under förmiddagarna. Och det har varit mycket uppskattat av besökarna som fått hjälp att hitta både de mest vanliga fåglarna och kanske de något ovanligare fåglarna.

- Vi får mycket beröm för att besökarna känner sig välkomna och det är tack vare räknarna och guiderna som hjälper folk tillrätta, säger Hans Bergenarp.

Närkes Ornitologiska Förening kommer att fortsätta både att räkna svanarna varje dag och att finnas på plats med guider varje helg så länge svanarna finns kvar. Guidningen sker varje lördag och söndag mellan klockan 9 och 13.

För den som är morgonpigg finns det alltid möjlighet att besöka Rånnesta för att se hur det går till att räkna svanarna. Räknarna finns på plats från klockan 06.00 varje morgon.

 

Av: KH