Nyheter

2014-09-11

Många intressanta höstfåglar väntas vid Rävgången i Örebro

Räva-hänget, en fågelskådardag för hela familjen, nu på lördag den 13 september kl 8-13. Hjärtligt välkomna.
På lördag den 13 september arrangerar Närkes Ornitologiska Förening en dag för hela familjen, en dag då kanske fler kan lockas att skåda fåglar.
Arrangemanget kallas Räva-hänget, en förmiddag då fågelskådare finns till hands vid Rävgången för att titta på alla höstfåglar och räkna alla arter.
- Alla är hjärtligt välkomna att hjälpa till att hitta alla fåglar i den spännande tiden på året, säger Rolf Hagström som är en av de ansvariga för arrangemanget.

Hösten är en fantastiskt bra tid för att skåda fåglar. Det är den tid som det finns flest antal individer fåglar i Sverige eftersom de vuxna fåglarna nu också har med sin sina ungar.
På lördag den 13 september mellan klockan 8 och 13 passar Närkes Ornitologiska Förening på att arrangera en hel förmiddag för att räkna fåglar och hitta så många arter som möjligt. Det äger rum vid Rävgången, Rynningeviken i Örebro.
- Vi vill gärna visa upp delar av vår verksamhet, och så vill vi locka fler att skåda fåglar, och det är en fantastiskt bra tid nu, menar Rolf Hagström från Närkes Ornitologiska Förening.
-
Vid Rävgången blir flera olika aktiviteter under dagen:
A-Foto finns på plats och visar upp hela sitt kikarsortiment, man kan både få titta och känna på både handkikare och tubikikare i alla prisklasser.
•      Tjejgrupperna inom Närkes Orntologiska Förening finns på plats och berättar om sin verksamhet. 
Rolf Hagström, ornitolog och fotograf, signerar sin bok ”Plats för fågel”, en guidebok till de bästa fågellokalerna i Närke.
Korvgrillning, Närkes Ornitologiska Förening bjuder på korv som man får grilla själv.
Tipspromenad, både för de unga och gamla, med fina priser.
Fågelskådare från Närkes Ornitologiska Förening räknar och håller koll på alla arter i området. Alla är välkomna att hjälpa till.
Försäljning av fågelholkar i alla storlekar.

Rolf Hagström berättar att Rävgången, Rynningeviken, som ligger vid Hemfjärden, den innersta delen av Hjälmaren, är en plats där många flyttfåglar sträcker.
- Fåglarna använder norra delen av Hjälmaren för att orientera sig i sin flyttning söderut. Vi hoppas vi ska få se många sträckfåglar under dagen.
Varför heter det Räva-hänget?
- Tja, det heter ju Rävgången och nu står vi och hänger en hel förmidag och låter fåglarna komma till oss. Dessutom "hänger" vi in en hel del fågelarter under dagen.
Rävgången, Rynningeviken, kan vara magiskt så här års. Det här en en bild från förra årets Räva-häng. Foto: Rolf Hagström