Nyheter

2014-03-26

Många rapporter om ugglor efter blåsig ugglevecka

Här lägga planerna upp för kvällens tur i Västernärke. Kent Halttunen visar på kartan för Bo Johansson, Annika von Sydow, Leif Bertilsson, Jan Korslid, Sven-Erik Åberg och Britt-Louise Korslid,. Foto: Bengt Jalsborn

Blåsigt men ändå flera lyckade uggleexkursioner.

Så kan man sammanfatta den ugglevecka som Närkes Ornitologiska Förening just avslutat.

- Det har varit väldigt många rapporter om ugglor, och det är väldigt glädjande, säger Ronnie Lindqvist.

 

Det är inte lätt att pricka in rätt vecka långt i förväg, konstaterar Ronnie Lindqvist som planerade uggleveckan i Närke.

- Blåsigt, blåsigt, men ändå några fina kvällar, konstaterar han.

Veckan inleddes fredagen den 15 då uggleturerna utgick från Karlskoga. Regn och blåst innebar att exkursionerna ställdes in med det var ändå några ute i Kilsbergen och hörde både pärluggla och kattuggla.

Lördagen den 15 mars var det lika illa men enligt rapporterna var det ändå några som åkte ut på egen hand och hörde ugglor i Brevenskogarna.

Söndagen var det riktigt bra väder och två exkursioner gav sig av, från den i Svennevad finns en längre referat här på hemsidan. Ungdomsgruppen var också i farten och noterade både berguv, pärlugglor och kattuggla.

På onsdagen den 21 mars var det kraftig blåst och exkursionen i Askersund ställdes in.

Torsdag var det bättre igen, och exkursionen i sydöstra Närke hade flera fina upplevelser.

Fredag blåsigt igen och Lekebergexkursionen ställdes in.

Söndag hade äntligen vinden avtagit och exkursionen i Kilsbergen blev lyckad trots att skjutfältet var avstängt. I Vretstorp hörde man också flera pärlugglor,

Måndag blev det ett nytt försök i västra delen av landskapet och det var på många sätt en magisk kväll med massor av stjärnor. Dessutom flera pärlugglor och en hoande lappuggla.

- Mäktigt, sa Bengt Jalsborn som var med på exkursionen.

Totalt blev det åtta organiserade exkursioner och ytterligare två med egna initiativ. Närmare 100 personer har deltagit på exkurrsionerna och det är flera som varit ute på uggletur för första gången.

- Jag tycker man kan se att det är massor av ugglerapporter och nästan alla har häckningskriterier, alltså sång/spel eller permanent revir. Det är väldigt glädjande, säger Ronnie Lindqvist som är ansvarit för den Atlasinventering som ska avslutas i år.

- Vid sidan av den här uggleveckan är det många som varit ute på egen hand, och det är också bra för att täcka av landskapet.

 

av KH

 

 

Uggleturen i Kilsbergen med bland andra Loffe Bergkvist.