Nyheter

2014-05-30

Meditativt med nattfågelinventering i Sydnärke

Jan Korslid, Britt-Louise Korslid och Ronnie Lindqvist på nattfågelracet i Sydnärke. Foto: Gun Isacsson

Natten mellan den 29:e och 30:e maj genomfördes ett nattfågelrace i atlasinventeringens regi. Sydnärke var området för aktiviteten eftersom det är där som störst insatser behövdes.

 

- Kul att få träffa lokalkändisen Nils-Erik Ström, sa Billy Lindblom som hållit i aktivíteten med ett nattfågelrace.

- Det är alltid roligt att få göra sånt här i grupp eftersom man lär sig så mycket.

Det är något som även Britt-Louise och Jan Korslid ställer upp på. ”Att skåda i grupp, speciellt i atlasinventeringssammanhang, tillför både nya kunskaper och ger svar på många frågor” tycker Korslids.

 

Gun Isacson har också en egen vinkling på det hela.

- Det är härligt att stå där tillsammans i den tysta natten, som trots allt är fylld av ljud. Man skärper sinnena till 100 procent samtidigt som det är vilsamt, på gränsen till meditativt att skåda fågel på det här sättet.

- Dessutom är en supé i det fria klockan 02.00 verkligen underskattat. Det är något alla borde prova på, förklarade Gun Isacsson.

 

Atlasinventeringen fick en skjuts i området. 16 nya arter tillkom i sex rutor ochh 44 fågelarter fick högre häckningskriterier. Kornknarr, nattskärra och småfläckig sumphöna blev höjdpunkterna denna natt.

 

 

Nästa tillfälle att delta i den här typen av meningsfylld fågelskådning är på nationaldagen 6 juni då dagvarianten av atlasracet genomförs i Sydnärke. Alla är välkomna och kan bidra med värdefulla insatser i atlasinventeringens regi. Passa på att vara med, anmäl dig du också.

 

Av Ronnie Lindqvist