Nyheter

2014-05-27

Mellanspett blev dagens höjdpunkt i Estland

Den här mellanspetten blev tisdagens glädjeämne för NOF:s resenärer till Estland.

Plötsligt dök den upp i parken. Vi hade alla väntat oss en hård kamp och många timmars skådande, men ändå satt den bara där och visade upp sig på bästa möjliga sätt.En mellanspett.

- Härligt, vilket kryss, utbrast Bengt Jalsborn och sken som en sol.

Resan hittills har varit varierad och bra och gett hela 175 reskryss.

 

De första dagarna vid Östersjökusten med NOF:s exkursion i Estland innebar väldigt varmt väder men samtidigt härlig skådning vid flera bra kustlokaler.

Nu har vi gett oss in i landet och har staden Tarttu i syd östra Estland som utgångpunkt. Redan igår, tisdag kväll, blev det en väldigt speciell nattfågellysning. Tusentals grodor ställde till ett härligt oväsen, men trots det gick det ändå att höra dubbelbeckasin, småfläckig sumphöna och mindre sumphöna.

Tisdagen inleddes med riktigt kyligt väder och alla huttrade när vi började jakten på hackspettarna. Med hjälpen av guiden Rein skulle vi ta oss an uppgiften att hitta en mellanspett. Svårt så här års, men inte omöjligt.

Det blev bingo på första lokalen. Mellanspetten bara dök upp och visade upp sig flera gånger för oss i exkursionen. Bengt Jalsborn blev jublande glad liksom vi andra.

Resten av dagen ägnade vi åt att försöka hitta en vitryggig hackspett. Vi besökte med hjälp av guiden flera olika lokaler, och vi såg spår av den skygga hackspetten men tyvärr ingen träff på den hittills. Istället blev det en hel del andra reskryss: spillkråka, gråspett, svart rödstjärt, stjärtmes mm. Det innebar att vi nu fått ihop 175 arter på resan - vilket är väldigt bra och vi är alla nöjda.

Nu fortsätter jakten på vitryggen och samtidigt hoppas vi på fler härliga upplevelser med fåglarna. På torsdag kväll bär de av hemåt till Närke igen.

 

Av KH 

På jakt efter en vitryggig hackspett i sydöstra Estland. Inget napp denna dag men 175 arter på resekrysslistan. Från vänster: guiden Rein, Per Karlsson Linderum, Ingrid Pettersson, Valdemar Andersson, Bengt Jalsborn, Bernt Bergström, Jonas Blücher och Ingvar Gustavsson.