Nyheter

2014-12-14

Närkeskådarna åter i topp på Skådarhjälpen

Kampen har varit stenhård ändå in i kaklet på Skådarhjälpen. Närke, Öland och Göteborg har hela tiden slagits i toppen på den kollektiva områdeslistan.

Totalt har över 100 arter rapporterats in under denna vecka i Närke, det är tio mer än förra året.

- Kul att man kan kombinera att skåda fåglar och ge ett bidrag till ett viktigt ändamål, säger Johan Åhlén, en av de som jobbat för att bidra med arter i Skådarhjälpen.

 

Det är andra året som Skådarhjälpen är igång. Det handlar om att skåda för ett bättre värld. Initiativtagaren Pär Lydmark kopplat den nationella insamlingen Musikhjälpen med fågelskådarna Skådarhjälpen. Enkelt uttryckt handlar det om att bidra med en krona per art man ser under skådarveckan 7-14 december.

I Närke har närmare 30 personer deltagit på olika sätt, vilket är bättre än förra året. Under veckan, och särskilt de senaste dagarna, har det varit en riktad fågelskådning för att få med alla arter som noterats under den gångna vecka i Närke.

- Man kan ju se det som en bra inventering av alla fåglar i landskapet i december. Men först och främst handlar det om att bidra till den nationella insamlingen för ett viktigt ändamål, förklarar Johan Åhlén.

Under Skådarhjälpens sista dag hängdes en rad viktiga arter in i Närke bland annat: rapphöna, hornuggla, rörhöna, tallbit, tornfalk, pilgrimsfalk och bläsgås. 

- Det har varit milt för årstiden, därför har vi fått möjlighet att kryssa många sjöfåglar, berättar Johan Åhlén.

Förra året vann Närkeskådarna den kollektiva tävlingen. Då såg skådarna 91 olika arter i landskapet under motsvarande vecka. I år har över 100 olika arter rapporterats. Det ser ut att räcka till seger, men det är ju möjligt att rapportera in fåglar i efterhand och då kan listan komma att kastas om.

- Oavsett hur det blir är Närke på pallen, och det är kul att man kan tävla kollektivt på ett så här lättsamt sätt, säger Johan Åhlén.

Gå in på Skådarhjälpens hemsida får du den aktuella ställningen i tävlingen.

Där kan du också se att fågelskådarna har bidragit med cirka 20.000 kronor till Musikhjälpen. 

 

Av KH