Nyheter

2014-11-18

Naturfotografen Ingemar Lind visar film från yttersta skärgården i Roslagen

Ingemar Lind med blick för naturen!
Torsdagen den 20 november kommer den kände naturfilmaren Ingemar Lind till Örebro och visar sin film från yttersta skärgården.
Visningen äger rum i Vasakyrkan, Vasagatan 6-8 i Örebro.
Den här gången kostar det 30 kronor i entré. 
 
Naturfilmaren Ingemar Lind är ett känt ansikte för många. I år har vi inom Närkes Ornitologiska förening arrangerat ett möte där Ingemar Lind visar en film från den svenska vildmarken. Så här skriver han själv:
 
Den 28 april kom en kraftig nordvästvind svepande in över utskärgården, 23 meter per sekund, och plötsligt lossade hela norrfjärden från land. Och har nu isen väl satt sig i rörelse kan ingenting längre hejda den. Ännu en gång visar den nordiska vildmarken sin styrka…
Så inleder jag årets film. Den första i en trilogi från skärgård, skog och fjäll. Tre landskapstyper som, var och en på sitt sätt, representerar den nordiska vildmarkens själ.
I den första filmen, den från Roslagsskärgården, skall vi bege oss till det yttre havsbandet, där himmel och hav möts. Detta är den nordiska vildmarkens yttersta utpost. Här lyckades jag filma de stora flockarna av ejderhanar, gudingar, som varje år söker sig till detta karga landskap för att rugga. Flockar på 20-30 tusen gudingar, synliga som stora ekon på radarn från Svenska Högarna. En mäktig upplevelse. Här ute har även en världsberömd silvertärna sin häckplats. Hon har fått namnet Silvia av svenska ornitologer. I 21 år har hon återkommit till samma sten någon gång i mitten av maj efter en sammanlagd livsresa motsvarande månen tur och retur. Härute, i detta gränsland, filmade jag även det mycket säregna spelet av Svärtanden. Inte minst ljudet från de spelande fåglarna har varit ett mysterium. Nu finns det dokumenterat. Ejder, alfågel, ropande sälar, blommande skär, himmel och hav. Ja detta är något av vad denna första del av den nordiska vildmarken bjuder på. 
Som vanligt tänker jag även i år inleda med en stillbildsdel. Ett möte med julkortsfågeln, domherren.

Tänndalen.  Ingemar Lind.

"Må ständigt sällsynta fåglar bygga bo i Ditt hår" önskar Ingemar.