Nyheter

2014-04-13

Nordisk vindkraft vill bygga 47 vindkraftverk i Trysslinge

I det här området mellan Laxå och Svartå-Åtorp vill Nordisk vindkraft bygga 47 vindkraftverk. Karta: Nordisk Vindkraft
Nordisk Vindkraft har nu lämnat in en ansökan till Länsstyrelsen i Örebro för att få bygga 47 vindkraftverk i Trysslingen, området som ligger mellan Laxå och Svartå.
Närkes Ornitologiska Förening är remissinstans och har fått möjlighet att lämna synpunkter på vindkraftverkets ansökan.
Känner du till området och har kunskaper om fågellivet, hör av dig till någon i styrelsen. Lämna dina synpunkter före den 30 april så hinner de komma med i remissvaret. 
 
Från början hade företaget Nordisk Vindkraft  planer på att bygga 125 vindkraftverk, det bantades raskt till 74 vindkraftverk. Nu går företaget fram med planer på 47 vindkraftverk, om det skulle bli verklighet är det länets i särklass största vindkraftpark.
- Vi har tagit hänsyn bland annat till fågellivet, därför har vi bantat det ursprungliga planerna, berättade Elin Karlberg, biträdande projektledare vid en informationsträff i januari i år i Laxå. 
David Tverling från Naturskydsföreningen gillar inte planerna på vindkraft i området som han vill ska förbli orörd natur.
- Jag tycker inte vindkraftföretaget har lyssnat på oss, sa David inför en storpublik.
Nordisk vindkraft har låtit göra en rad olika fågelinventeringar både under 2013 och 2012. Det har varit inventering av örn, skogshöns, lommar, vadare och sträckfåglar.
- Jag tycker inventeringarna har varit bättre än på många andra ställen men man borde göra en inventering som sträcker sig under en årscykel. Nu har man varit ute några dagar, och det här handlar om ett mycket stort område, säger Ulf Jorner som är fågelskyddsansvarig inom Närkes Ornitologiska Förening.
Både Närkes Ornitologiska Förening och Sverige Ornitologiska Förening har uttryckt att detta är ett synnerligen olämpligt område att bygga vindkraft i.
Vill du läsa företagets hela ansökan, klicka här