Nyheter

2014-05-13

Ny tung art för Närke siktad i Kvismaren

Prärielöparen i Kvismaren. Det andra fyndet i Närke genom tiderna. Bild: Valdemar Andersson.

Under måndagen upptäcktes en prärielöpare i Kvismaren. Det är andra fyndet i Närke genom tiderna.

Upptäckare även denna gång: Peter Gustafson.

- Tja, jag har väl lite blick för den där arten, säger Peter med ett skratt.

 

De här senaste dagarna har det duggat tätt mellan rariteterna i Kvismaren. I lördags upptäckte Johan Åhlén en orienseglare, det femte fyndet i Sverige genom tiderna.

På måndagskvällen var det dags igen. En prärielöpare hade upptäckts på de vattensjuka Fornskinnsåkrarna mellan Lötentornet och Hammarmaden.

Det här är andra gången som en prärielöpare observerats i Närke. Förra gången var 2 oktober 2009 på Öbyåkern i Kvismaren. Upptäckare då var Peter Gustafson. Upptäckare denna gång: Peter Gustafson.

- Så är det, man måste ha lite känsla för den där arten, säger Peter Gustafson med ett leende på läpparna.

 

Enligt Wikipedia är prärielöparen är en liten, kärrsnäppestor vadare som mäter 18-20 cm. Den har en sandfärgad fjäderdräkt, mörk näbb och ljus ögonring. Ovansidan är tydligt mörkvattrad med ljusa fjäderbräm och mörka fjädercentra. Den påminner om en juvenil brushona men är mindre och har kortare och rakare näbb. I flykten påminner den om en liten ljungpipare med mörk vingovansida utan vingband, vit vingundersida med mörk bakre kant och ett mörkt "kommatecken" som bildas av de undre handtäckarnas fjäderspetsar.[8] Dräktskillnader mellan adulta och juvenila individer är subtila men täckarna hos den senare har bred vit bräm med ett mörkt streck innanför och med ljus grundfärg. Adulta fåglar har mörka täckare med smalare ljus bräm 

 

 

Prärielöparen på Fornskinnsåkrarna vid Kvismaren. Dokumentationsbild: Kjell Aronsson.