Nyheter

2014-05-31

Osannolik orientseglare dök upp i Kvismaren igen

En orientseglare upptäcktes under fredagen i Kvismaren. Den här bilden togs av Per Wedholm när orientseglare sågs den 10 maj i år. Är det samma individ?

Under fredagen observerades på nytt en orientseglare i Kvismaren. Det är bara 20 dagar sedan den var på samma plats senast.

- Helt osannolik, säger Johan Åhlén från regional rapportkommitten.

Under den gångna veckan har också en silkeshäger passerat landskapet.

 

Den 10 maj dök det oväntat upp en orientseglare i Kvismaren. Det var örebroaren Johan Åhlén som upptäckte seglaren. Då var det rätt många som hann se fågeln, dessutom observerades den bland andra av Ronnie Lindqvist under en kort stund även dagen därpå.

Enligt databasen Svalan finns bara fyra tidigare fynd av orientseglare i Sverige. Det är 2007 i Sölvesborg, Blekinge, år 2005 på Hoburgen, Gotland och år 1999 på Getterön i Halland. Dessutom sågs en orientseglare förra året, den 15 maj, också den i Kvismaren.

Och igår dök en orientseglare upp på nytt i Kvismaren. Upptäckare denna gång av Anders Nilsson.

- Vi har ju ingen aning om det är samma individ som för tre veckor sedan, det tycks finnas ett antal som rör sig runt eftersom det varit fynd i Danmark och Tyskland under den senaste tiden, förklarar Johan Åhlén.

- Att det skulle vara en orienseglare förra året i Kvismaren var osannolikt. Att det skulle upptäckas en orientseglare i Kvismaren ett år senare var fruktansvärt osannolikt. Att det nu har observerats ännu en i Kvismaren finns ju inte på världskartan, menar Johan.

Under fredagen syntes orientseglaren bra över när den seglade över Rysjön under ett par timmar.

Det betyder att orientseglare har observerats i Sverige totalt sex gånger, hälften av dessa fynd finns i Kvismaren.

Under den gångna veckan har det också varit en annan raritet i landskapet. En silkeshäger noterades i Välakärren (före detta Sankängen) den 24 maj av Pierre Blanksvärd.

- Det var rätt rörigt på morgonen, Mårten Gustavsson hade just guidad ett gäng från PRO och NOF:s ungdomsgrupp hade precis lämnat tornet, berättar Pierre.

- Mårten kom tillbaka från parkeringen och frågade om det vart nåt. Ingenting sa jag samtidigt som jag fick in silkeshägern i kikaren. Då blev det fart.

Pierre såg direkt att det var en silkeshäger: färgen på näbben skilde sig från ägretthägerns och så såg han tydligt de långa tofsarna på huvudet.

- Håll koll på fågeln så hämtar jag kameran skrek jag åt Mårten, berättar Pierre.

Silkeshägern larmades ut och fler skådare kom till platsen. Det här var det fjärde fyndet i Närke. År 1997 observerades den i Rynningeviken, 2002 i Kvismaren och 2006 i Oset.

- Kul att vi hittar en del rariteter här nere i Vibysjön, säger Pierre Blanksvärd och tänker bland annat på den svarta stork som passerade förbi Välakärren i slutet på mars.

Denna gång flyttade sig silkeshägern från Välakärren till Kvismaren och stannade i två dagar.

 

 

 

 

 

 

Pierre Blanksvärd upptäckte den här silkeshägern i Välakärren den 24 maj. Det var det fjärde fyndet av silkeshäger i Närke. Foto: Pierre Blanksvärd