Nyheter

2014-04-07

Pers cykeltur hade kunnat sluta på ett helt annat sätt

Följ Per Karlsson Linderums ekoskådande på hans blogg.

Nu är det dags att lämna in resultaten av andra omgången i ekoskådningen.

Fler har möjlighet att ansluta sig - det är bara att räkna ihop vad man skådat på ett miljömässigt bra sätt och skicka in.

 

Per Karlsson Linderum är en av ekoskådarna - så här skriver han om en av sina många cykelturer:

 

"Ibland så står tiden nästan still. Jag såg i slow-motion hur min handkikare passerade mitt huvud och försvann bakåt, bara en hårsmån från att träffa mig i ansiktet. Ni vet en sådan där scen man ser i tecknade filmer när allt nästan står stilla. Jag hade kört in en ett osynligt (för mig) gupp med cykeln och handkikaren hade legat löst i korgen vid handtagen. Precis när den passerat huvudet och point of no return var nådd så skruvades hastigheten upp i ultrarapid följt av en smärtsamt krasande duns när kikaren slog i asfalten. Den klövs i två större delar och flera mindre. Där rök flera tusenlappar! Guppet i vägen var en rejäl knöl (i Kumla) och jag for av vägen, utan att slå mig, som tur var.  Min granne Hasse har försökt laga kikaren men den duger numera bara till fjärilskikare. Sådana här vedermödor hoppas jag ni andra ekoskådare slipper. Men så här i efterhand var det ändå en bra tur. Jag hade gått upp tidigt på morgonen och cyklade från Sköllersta via Kumla till jobbet i Örebro och hem igen. En liten nätt tur på cirka sju mil.  Precis innan guppet och kikarmalören så hade jag varit vid reningsverket i Kumla och sett en smådopping, en svår art för min del i tävlingen. Resten av turen så kände jag mig som en vägpirat där jag stod och försökte skåda genom en kikarhalva.

Så här i efterhand kan man skratta åt händelsen och hoppas att man inte råkar ut för värre saker på cykelvägarna.  Detta var i slutet av februari och nu är det redan april. Ett år går fort och nu kommer den härligt intensiva och fullständigt euforiska våren när fågelarterna bara väller in. Fantastiska tider stundar!

Häng med ni också i tävlingen. Det går utmärkt att ansluta sig nu i april, rapportera in innan 15 april!

 

Läs gärna min blogg. Där kan ni följa mitt försök att nå 200 ekoskådningsarter även detta år."

 

 

av Per Karlsson Linderum

 

Ps. Jag har köpt en ny kikare av samma märke.

 

Vill du läsa mer om ekoskådningstävlingen, klicka här