Nyheter

2014-11-08

Pierre Blanksvärd hittade en svartnäbbad islom vid Hampetorp

Svartnäbbad islom utanför Hampetorp. Det åttonde fyndet i Närke. Foto: Birgitta Dawidsson & Håkan Svensson

Flitige Pierre Blanksvärd var under lördagen vid Hjälmarens södra kant för att spana av sjöfåglar.

Vid Läppe upptäckte han en lom som han tyckte såg stor ut, men det var långt håll och den simmade västerut.

Vid färjeläget i Hampetorp fick Pierre till slut bra korn på fågeln: en svartnäbbad islom - den första i Hjälmaren på Närkesidan.

 

Läppe småbåtshamn är Närkes östligaste utpost på södra Hjälmarkanten. Vid lunchtid stod Pierre Blanksvärd och spanade ut över Hjälmaren efter sjöfåglar.

- På väldigt långt håll och västerut såg jag bara en liten prick, men den såg intressant ut, berättar Pierre.

Han flyttade sig till Dimbobaden och Näsudden och kom lite närmare fågeln men hade fortfarande svårt att artbestämma den. Och den dök hela tiden och simmade rätt fort under vattnet.

Pierre Blanksvärd flyttade sig en gång till, den här gången till färjeläget vid Hampetorp. Nu hade den dykande fågeln kommit innan för öarna och syntes fint.

- Nu kunde jag äntligen fotografera fågeln och dessutom artbestämma den. Det var en svartnäbbad islom. Kul för jag hade en dålig observation i Klåvudden i våras. Nu var den klart bättre, berättar han.

Strax före 14-tiden larmades fågeln ut och flera skådare kom till Hampetorp. Till en början låg islommen innanför de närmaste öarna och dök. Senare drog den sig ut och började simma och dyka österut igen. Vid 15.30 var den inte längre synlig från Hampetorp, men kunde siktas från Dimbobaden där den var kvar till skymningen.

Den svartnäbbade islommen var det åttonde fyndet i Närke. Det har bara varit ett höstfynd tidigare, det var den 15 september 2003. Övriga fynd är vårfynd och samtliga är vid Vätterns norra spets: Klåvudden, Nydalen och Olshammar.

Lördagens fynd var det första i Hjälmaren, i vart fall på Närkedelen.

- Nu fick jag i alla fall se den ordentligt, säger upptäckaren Pierre Blanksvärd.

 

Av KH 

 

 

Pierre Blanksvärd sedan han upptäckt en svartnäbbad islom i Hjälmaren. Det var den första svartnäbbad islommen i Hjälmaren, i vart fall i Närkedelen av sjön. Foto: Kent Halttunen