Nyheter

2014-06-26

Rekordmånga tornfalkar ringmärkta i Närke

Hela 54 tornfalkungar ringmärktes i trakten av Vretstorp och det är rekordmånga sedan projektet startades. Foto: Pierre Blanksvärd

I år har rekordmånga tornfalkungar ringmärkts i Närke.

Hela 54 ungar ringmärktes från elva olika holkar och boplatser.

- Så många har vi aldrig haft, det var fem och sex ungar i de flesta holkarna, berättar Mårten Gustavsson som är en av de som håller igång tornfalkprojektet i Vretstorp med omnejd.

 

I 13 år har projektet att ringmärka tornfalkar pågått i södra Närke, i trakterna av Kumla, Östansjö, Viby och Vretstorp.

- Det var Sven-Åke Josefsson som var duktig på att sätta upp holkar och han tyckte det behövdes holkar för tornfalkar, berättar Tage Carlsson från Vretstorp.

Resultatet lät inte vänta på sig, det flyttade i tornfalkar i flera av holkarna och sedan 2001 har ett litet gäng jobbat med att hålla holkarna igång och att hålla koll på häckningarna i holkarna.

I en holk har man satt upp en glasskiva så att man från insidan kan se hur långt häckningarna har kommit; på så sätt kan man också se när ungarna är så stora att det är dags för ringmärkning.

- Det fanns ungar i alla holkar, och till och med i holkar där det inte varit häckning på flera år, förklarar Pierre Blanksvärd från Kumla som deltar i projektet.

Totalt ringmärktes 54 tornfalkungar från elva holkar och boplatser. En kull bestod av fyra ungar, i resten var det fem eller sex ungar i varje holk.

- Jag har aldrig varit med om ett så bra häckningsresultat, berättar Leif Sandgren som är ansvarig ringmärkare.

I år upptäckte man också ett tornfalkpar som hade bosatt sig i en lada där fåglarna hade hittat en öppning i ett gammalt fläktsystem.

- Vi trodde inte vi skulle kunna komma åt falkungarna, men det gick med lite möda. Kul, säger Mårten Gustavsson. 

Leif Sandgren gläds också åt att det är flera boende i området som hör av sig, de har satt upp tornfalkholkar, fått par som häckar och håller koll när det dags för ringmärkning.

- Fåglar engagerar och det är kul, berättar Leif.

Leif Sandgren täcker särskilt på Irene och Kjell Nordqvist i Odensbacken. De har satt upp en tornfalkholk söder om Stora Mellösa som de håller koll på. I år hörde de av sig till Leif när det var dags för ringmärkning av ungarna.

- I år var det Irene som klättrade upp och tog ner ungarna så att vi kunde ringmärka. Roligt med ett sådant engagemang, säger Leif. 

 

Av KH 

 

Sedan 2001 har ett gäng hållit koll på tornfalkar i trakten av Kumla, Östansjö, Viby och Vretstorp. Här på bilden David Tverling, Hampus Ström, Pierre Blanksvärd och Leif Sandgren. Foto: Mårten Gustavsson