Nyheter

2014-02-17

Rekordtidiga sångsvanar har anlänt till Tysslingen

De första sångsvanarna har anlänt till Tysslingen. Under måndagen observerats 17 sångsvanar vid Rånnesta.

Nu har det första sångsvanarna anlänt till Tysslingen. Under måndagen, 17 februari, observerades 17 sångsvanar i Rånnesta som ligger i norra delen av Tysslingen. Det är en rekordtidig ankomst, bara vid två tillfällen tidigare (år 2000 och 2002), har svanarna anlänt så här tidigt.

Fortsätter den milda vintern kommer allt fler sångsvanar att söka sig till Tysslingen för att rasta på sin väg till häckningsplatserna i norra Finland och Ryssland.

 

Sjön Tysslingen, som ligger 15 kilometer väster om Örebro, är en av Europas största rastplatser för sångsvanar. Ända sedan mitten på 1800-talet är Tysslingen känd för att vara en rastplats för sångsvanar.

 

Varje år passerar cirka 8.000 sångsvanar Rånnesta, som ligger i norra delen av Tysslingen. Svarnrasten är också ett välbesökt utflyktsmål, många tusen människor kommer varje år för att få se svanarna dansa och sjunga ut sin vårsång. Sedan 1997 har fågelskådare från Närkes Ornitologiska Förening varje dag räknat de rastande sångsvanarna i Rånnesta.

 

Igår, måndag den 17 februari, observerades 17 rastande sångsvanar i Tysslingen. Det är en rekordtidigt ankomst. Bara vid två tillfällen, sedan räkningen påbörjades för 18 år sedan, har svanarna anlänt tidigare. Det var år 2000 och 2002. Förra våren, som var kall, kom svanarna i större antal till Tysslingen den 2 april.

 

Svanarna anpassar sin flytt norrut till vädret. Om man räknar fram ett genomsnittligt datum under de här åren borde sångsvanarna anlända 10 mars, men variationen är stor beroende på vädret.

Om vädret fortsätter att vara milt, och alla prognoser pekar mot det, kommer allt fler svanar att söka sig till Tysslingen under den närmaste tiden. Det milda vädret har inneburit att större flockar av sångsvanar redan samlats på västkusten och i Danmark. De börjar snart flyga mot sina häckningsplatser i norra Finland och Ryssland och en del av dessa kommer att rasta vid Tysslingen.

Vid Tysslingen har man också ett en rad andra vårtecken vad gäller fåglar: första tofsvipan är observerad, liksom grågässen.

 

Se Tvärsnytts inslag när svanräknaren Helny Olsson pratar om de rekorttidiga sångsvanarna.

 

Se Nerikes Allehanda TV:s inslag med Helny Olsson om tidiga sångsvanar i Tysslingen 

 

Även i år ansvarar Närkes Ornitologiska Förening för räkning av sångsvanar varje morgon. Dessutom kommer föreningen att guida intresserade människor varje lördag och söndag förmiddag under svanrasten.

Är du intresserad av att hjälpa till att guida vid Tysslingen, hör av dig till Rolf Hagström i styrelsen.