Nyheter

2014-08-11

Ringad skrattmås i Oset märkt i södra Norge

Marianne Larsson lyckade få denna märkta skrattmås på bild i Oset den 5 juli i år. Skrattmås med vit färgring J0J2 är märkt som ungfågel i södra Norge sommaren 2011. Foto: Marianne Larsson

Marianne Larsson upptäckte och lyckades fånga en färgmärkt skrattmås i Oset i juli med sin kamera.

Den måsen är märkt som unge i södra Norge och har observerats många gånger på Irlands östkust.

 

Marianne Larsson var som vanligt ute med sin kamera i Oset och försökte fånga fåglar på bild. Den 5 juli, bland alla hundratals skrattmåsar, hittade hon ytterligare en med en förgmärkning (ni minns kanske att Marianne lyckades få en annan färgmärkt skrattmås på bild tidigare i somras, den var märk i Rynningeviken första gången 2001 och sedan ommärkt i Holland år 2010, läs mer om den här).

Den här gången var skrattmåsen märkt med en vit färgring med kombinationen J0J2. Efter ett visst sökande på nätet lyckades vi komma i kontakt med ringmärkare i Norge som hade koll på denna märkta skrattmås.

Skrattmås J0J2 fick sin ring den 5 maj 2011 när den var ungfågel, det skedde i Kristiansand i södra Norge. Den våren, 29 maj, observerades denna skrattmås också i Oslo, Norge. 

Redan i augusti samma år, den 23 augusti, var skrattmåsen på Irland, närmare bestämt i Bray Harbour, Wicklow, som ligger strax söder om Dublin. Där observerades den ett 30-tal gånger under hela hösten och vintern.

Den 18 april 2012 var fågeln tillbaka i Oslo, Norge.

Den 11 juli samma sommar observerades skrattmåsen på nytt i Bray Harbour på Irland. Under hela hösten 2012, och under vintern och våren 2013 finns det observationer från samma plats på Irland. Det finns dock inga obsar mellan den 27 mars och 10 juli 2013 från Irland, Var den i Norge då?

Under vintern 2013/2014 var skrattmås J0J2 tillbaka på Irland, den observerades fram till den 1 februari 2014 i Bray Harbour.

Och så dök den upp i Oset den 5 juli i år; det var i all fall då som Marianne Larsson lyckades fånge skrattmåsen på bild.

Om den följer mönstret bör skrattmåsen redan vara tillbaka på Irland när detta skrivs.

 

Av KH 

 

Ps. Har du också fotograferat fåglar i Närke som är ringmärkta, och kanske fått ett svar om fågelns livshistoria. Eller vill du ah hjälp med att hitta ringmärkarna, hör av dig till redaktionen så kan det också bli en historia här på hemsidan. 

  

Skrattmåsen har rört sig mellan södra Norge och Irland under några år. I somras bröt den mönstret och kom till Oset i Örebro. Foto: Marianne Larsson