Nyheter

2014-07-04

Ringmärkt skrattmås i Örebro övervintrar i Holland

Den här skrattmåsen som håller till i Örebro just nu märktes som ungfågel i Rynningeviken 2001. Den är ommärkt i Holland och har numera en färgring som är enklare att läsa av. Foto: Marianne Larsson

Den här individmärkta skrattmåsen som håller till i Örebro just nu är det kanske flera som lagt märke till.

Marianne Larsson lyckades komma väldigt nära skrattmåsen och fånga den på bild.

Det här är en skrattmås märkt som ungfågel på Rävgångsmaden 2001 och de senaste vintrarna har den varit utanför Amsterdam i Holland.

 

Den 1 juli i år på kvällen var Marianne Larsson som vanligt ute med sin kamera. Hon var på väster i Örebro och vid Statoilmacken i Västhaga fick hon syn på en ringmärkt skrattmås med en vit färgring. 

- Jag hade köpt hamburgare och kastade ut några pommes frites till skrattmåsarna. De kom nörmare och närmare och det gick att få till några bra kort, berättar Marianne Larsson. 

Efter viss möda lyckades hon få den på bild så pass bra att det går att läsa av koden: E8US.

Efter ett visst detektivarbete fick vi kontakt Frank Majoor i Holland som satt på färgringen. Det gjorde han 29 januari 2010. Då satte han också på en ny metallring eftersom den gamla var sliten. Det visade sig också att skrattmåsen är ursprungsmärkt i Sverige, men nu ommärkt i Holland. Då passade man på att sätta på den vita färgringen med en kombination som ska vara lättare att läsa av.

Vårt fortsatta arbete att spåra skrattmåsens ursprung ledde oss till ringmärkarna vid Venan i Örebro.

- Kul med den där skrattmåsen. Den märkte Lennart Eriksson, Johan Åhlèn och jag den 12 juni 2001 vid Rävgångsmaden, berättar Leif Sandgren.

- Vi fångade in 265 skrattmåsungar den där dagen som vi ringmärkte, det tog fem timmar. 

Leif berättar att man under några år märkte ganska många skrattmåsar, närmare bestämt har man ringmärkt 2616 skrattmåsungar i Oset/Rynningeviken.

- Vi har fått skapligt med återfynd, hela 127 stycken. De flesta är från Holland och England. Sedan har vi också återfynd i Belgien, Skottland och Schweiz. Dessutom flera återfynd på Västkusten i Sverige, förklarar Leif Sandgren.

- Det roliga med denna skrattmås är att det är den äldsta skrattmåsen vi har koll på.

Just den här skrattmåsen med färgkoden E8US läste Johan Åhlén av i Hästhagen den 20 juni i år och nu finns den dessutom dokumenterad på bild tack vare Marianne Larsson.

Via ringmärkarna i Holland vet vi att denna skrattmås har haft sitt vinterkvarter i Zaandam (norr om Amsterdam) i Holland under de fyra senaste vintrarna. Fågelskådare där har läst av den färgmärkta skrattmåsen vid flera tillfällen:

Vintern 2010/2011: 3 dec, 10 dec, 15 dec, 28 dec, 26 jan, 29 jan och 17 februari.

Vintern 2011/2012: 10 dec, 11 dec, 24 dec och 12 januari.

Vintern 2012/2013: 1 dec, 16 dec, 1 jan, 5 jan, 20 jan, 9 feb och 31 mars

Vintern 2013/2014: En avläsning den 30 december.

 

Av KH 

 

E8US heter den här skrattmåsen. Den har övervintrat utanför Amsterdam de senaste fyra vintrarna. Foto: Marianne Larsson.